Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες | Δήθεν λογιστικά γραφεία αναστατώνουν περιοχές της ΠΕ Λάρισας

 Πολλές οι καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες από πολίτες της Αγιάς, και της ευρύτερης περιοχής της ΠΕ Λάρισας, για προσπάθειες εξαπάτησής τους μέσω τηλεφωνημάτων που έχουν δεχθεί.

Επιτήδειοι καλούν εκ μέρους δήθεν του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζονται, χρησιμοποιούν τα πραγματικά ονόματα των λογιστών τους, και τους ζητούν στοιχεία όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών ή κωδικούς e-banking, υποκρινόμενοι ότι αυτές οι πληροφορίες απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διάφορων αιτήσεων (π.χ. Market Pass ή αποζημιώσεις, κ.α.) ή επεξεργασία φορολογικών θεμάτων.

Σκοπός τους είναι μόλις πείσουν τα θύματα να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, να τα χρησιμοποιήσουν για να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μάλιστα το περασμένο φθινόπωρο, έχοντας παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα εξαπάτησης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (στην Αγιά συνέβη ξανά τον Οκτώβριο, όταν απέσπασαν από τραπεζικό λογαριασμό πολίτη το ποσό των 3.000 ευρώ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενημέρωνε το κοινό επισημαίνοντας τα εξής: «Η ΠΟΦΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις και να μην δίνουν ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία σε άγνωστους.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι επαγγελματίες λογιστές δεν θα ζητήσουν ποτέ τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, email ή μηνυμάτων, και οποιαδήποτε προσπάθεια από άτομα που παρουσιάζονται ως λογιστές να απαιτήσουν τέτοιες πληροφορίες πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές.

Προκειμένου να προστατευθείτε από τέτοιου είδους απάτες, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προτρέπει το κοινό να τηρεί τις εξής οδηγίες:

Ποτέ μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών, κωδικούς e-banking, κωδικούς taxisnet ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα μέσω τηλεφώνου αλλά ούτε μέσω email ή γραπτών μηνυμάτων (SMS, Viber, Messenger, WhatsApp, κ.α.).

Να ζητάτε πάντα να μιλήσετε με τον λογιστή σας απευθείας, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κλείσετε το τηλέφωνο και να επικοινωνήστε ΕΣΕΙΣ απευθείας με το λογιστικό γραφείο και τον λογιστή που συνεργάζεστε, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε.

Να μην ανοίγετε συνδέσμους ή να κάνετε κλικ σε αρχεία που σας στέλνουν άγνωστοι μέσω email ή γραπτών μηνυμάτων (SMS, Viber, Messenger, WhatsApp, κ.α.).

Μην αποκαλύπτετε ποτέ κωδικούς μίας χρήσης (ή κωδικούς ασφαλείας) που λαμβάνετε από τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες σε τρίτους!

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ταυτότητα του καλούντος όταν λαμβάνετε κλήσεις από αριθμούς που δεν γνωρίζετε.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας και την αστυνομία».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Νίκος Γουργιώτης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.