Σε ρυθμούς… Agrotica οι αγρότες

Στην Agrotica και στη Θεσσαλονίκη στρέφονται τα βλέμματα, καθώς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού φαίνεται πως δεν κατεύνασαν αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στο δρόμο το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα οι ίδιοι βλέπουν πως με τα τρακτέρ και τα μπλόκα ασκούν «πραγματική πίεση στην κυβέρνηση» και ζητούν λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα, έχουν αποστείλει επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον καλούν εκ νέου σε συνάντηση.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, αγρότες σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδα πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ενώ προχωρούν και σε άλλες κινητοποιήσεις. Στον κόμβο του Πλατυκάμπου οι αγρότες, πεζή, κλείνουν καθημερινά μέρος της ΠΑΘΕ, ωστόσο κρατούν «κλειστά» τα χαρτιά τους σε μία ενδεχόμενη κίνηση με τα τρακτέρ πάνω στο δρόμο με σκοπό να «κόψουν» την Ελλάδα στα δύο.

Οι ίδιοι παραμένουν ακλόνητοι και βλέπουν καθημερινά να ενισχύονται τα μπλόκα με περισσότερα τρακτέρ. «Ο δρόμος δεν έχει γυρισμό και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Η Θεσσαλία έχει στρέμματα που ακόμα βρίσκονται κάτω από το νερό και το εισόδημά μας εξανεμίζεται», φωνάζουν οι αγρότες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε τους αγρότες να μεταβούν οργανωμένα στην Agrotica και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 3/2/2024 μέσα στο χώρο της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, λεωφορεία θα φύγουν από όλους του νομούς της Λάρισας με τους αγρότες να οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Η Θεσσαλία «καρδιά» των μπλόκων

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, βρίσκονται στα μπλόκα πάνω από 1.000 τρακτέρ με το πιο μαζικό να βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα. Αγρότες από την περιοχή, μαζί με αυτούς των Φαρσάλων βρίσκονται κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας.

Από εκεί και πέρα καθημερινά δυναμώνει και το μπλόκο του Πλατυκάμπου, με τρακτέρ να βρίσκονται στον κόμβο και τους αγρότες να πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά. «Όλοι οι συνάδελφοί μας θα πρέπει να είναι εδώ και να ενισχύσουν τους αγώνες που κάνουμε», ανέφερε στο κάλεσμά του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, υπενθυμίζοντας για ακόμα μία φορά πως μέσα από τους αγώνες στους δρόμους θα καταφέρουν να δικαιωθούν.

Μαζικό είναι και το μπλόκο που έχει στηθεί από τους αγρότες των Τρικάλων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, ενώ στη Μαγνησία παραμένουν τα τρακτέρ στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας και στον Αλμυρό.

Οι εξαγγελίες που έπεσαν στο κενό

Οι αγρότες έκριναν μη επαρκείς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε πως θα δοθεί δεύτερος γύρος βοήθειας προς αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων την επόμενη εβδομάδα για την πρόσθετη πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, που βρέθηκε στη Λάρισα για την πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας του ΣΘΕΒ.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «Ξεκινά ο δεύτερος γύρος της πρώτης αρωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στον πρώτο κύκλο είχαν χορηγηθεί 2.000 ευρώ στους αγρότες και 4.000 ευρώ στις κτηνοτροφικές μονάδες. Τώρα έρχεται και μία πρόσθετη αρωγή έως και 10.000 ευρώ».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, την αναστολή καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτικού ρεύματος για τα έτη 2024 και 2025 όσο και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εντός πενταετίας από 1ης.1.2026 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες αγρότες από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, όπως προβλέπει η τροπολογία, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση που υπήρξε εστιάζοντας ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Θεσσαλία.

Τέλος πρόσθεσε, ότι θα εξεταστεί και το μέτρο για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η απάντηση από την πλευρά των αγροτών ήταν πως αυτά είναι «ψίχουλα» για τους ίδιους που ζητούν πέρα από λύσεις και χρονοδιαγράμματα. «Είναι αγώνας επιβίωσης για εμάς, η Θεσσαλία έχει καταστραφεί» συμπληρώνουν οι αγρότες, ενώ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Μαχάς, αναφέρει «είναι πολύ μικρό το ποσό για τις περιπτώσεις της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Δεν φτάνουν όχι 10.000 ευρώ, ούτε 100.000 για πολλούς από εμάς».

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πιέζεται και είναι η ευκαιρία να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Πρέπει να δώσει χρονοδιάγραμμα και ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο κ. Μαρούδας στη γενική συνέλευση προς τους αγρότες την περασμένη Τετάρτη και υπογράμμισε πως ότι κερδίζουν έρχεται από τα μπλόκα και την πίεση που ασκούν.

Από την Κεντρική Πλατεία στη ΔΕΘ

Στη περιοχή της Λάρισας, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φάνηκε από την περασμένη Κυριακή με το 24ωρο αγροτικό συλλαλητήριο όπου στην Κεντρική Πλατεία έγινε απόβαση των τρακτέρ, με αγρότες και κτηνοτρόφους να προχωρούν σε ενημέρωση των πολιτών για το τι ζητάνε. Μάλιστα, η κίνηση αυτή μεταφράστηκε θετικά από τους πολίτες καθώς οι αγρότες επέλεξαν μία μέρα όπου η αγορά της πόλης δεν θα λειτουργούσε, ενώ υπήρχε συνεργασία έτσι ώστε να μην δυσκολέψουν την κίνηση των οχημάτων.

Την Δευτέρα, ημέρα του αγροτικού συλλαλητηρίου, αγρότες έριξαν γάλα και μπάλες από άχυρο στο κέντρο της πλατείας, είδαν όμως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμους της ΠΕ Λάρισας και φορείς να στηρίζουν τον αγώνα τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, που έκανε αναφορά για μία εικόνα επαρχίας που «βγήκε μόλις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πως «φαίνεται πως αρχίζουν να ξεχνούν τη Θεσσαλία», καλώντας κι ο ίδιος την κυβέρνηση να ρίξει το βλέμμα της πάνω από την περιοχή.

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, το κομβόι από την Κεντρική Πλατεία μετακινήθηκε προς τον κόμβο του Πλατυκάμπου, εκεί όπου καθημερινά ενισχύεται από νέα οχήματα.

Χωρίς διάθεση σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι αγρότες κατάφεραν να φτάσουν πεζή στην Εθνική οδό το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου και πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη κατάληψη του οδοστρώματος.

Ακολούθησε την Τρίτη η Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων της Θεσσαλίας, εκεί όπου αποφασίστηκε τα μπλόκα να «δυναμώσουν» και να «συντονιστούν», με την Agrotica να αποτελεί πλέον μονόδρομος για τους ίδιους. Την ίδια στιγμή η στάση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει, καλώντας πλέον τους αγρότες σε διάλογο έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι συμβολικές καταλήψεις συνεχίστηκαν και το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης σε όλη τη Θεσσαλία, με τους αγρότες της χώρας να δείχνουν ανένδοτοι να υποχωρήσουν και να ακολουθήσουν τη γραμμή των συναδέλφων τους στην Ευρώπη.

Οργή μελισσοκόμων στη Λάρισα

«Μας πνίξανε, μας κάψανε…», αναφέρουν οργισμένοι οι μελισσοκόμοι στην Πανθεσσαλική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στη Λάρισα.

Βάζοντας φωτιά σε ένα ομοίωμα μελισσοκόμου, προσπάθησαν να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία γιγαντώθηκαν μετά τις πλημμύρες. «Πάνω από 17.000 κυψέλες καταστράφηκαν εξαιτίας των πλημμυρών», ανέφερε ο πρόεδρος Μελισσοκόμων Λάρισας, Πέτρος Σαρούδης.

Επί των προβλημάτων του κλάδου τοποθετήθηκε και ο Βασίλειος Τύμπας, αντιπρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων, αλλά και ο Κωνσταντίνος Γελαδάρης, μελισσοκόμος από την περιοχή της Καρδίτσας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ με το πέρας αυτής παραδόθηκε ψήφισμα από τα Δ.Σ. των συλλόγων στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί πως στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι: Ελασσόνας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικκαίων, Τρικκαίων-Φίλων της μέλισσας και Φαρσάλων.

Πηγή: larissanet.gr - ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.