ΛΑ.ΣΥ. Ελασσόνας: Κατεπείγουσα ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ελασσόνας

Σε ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας", αναφέρονται τα εξής:  

Για άλλη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο πρόβλημα που αφορά σε θέμα ασφάλειας των μαθητών σε σχολείο της Δήμου μας.

Το περιστατικό με την πτώση παραθύρου στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης,δείχνει την κατεπείγουσα ανάγκη  άμεσων παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ελασσόνας.

Καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά την  αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών μας παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει ο Σύλλογος διδασκόντων και το προσωπικό του Σχολείου.Το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης είναι ένα ακόμη παράδειγμα στη μακρά λίστα των σχολείων με αντίστοιχα προβλήματα στο Δήμο Ελασσόνας που πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Απαιτούμε ο Δήμος Ελασσόνας άμεσα να λύσει τα σοβαρά αυτά προβλήματα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χρονοτριβή και δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε στο πλάι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων,των εκπαιδευτικών και των μαθητών για ασφαλή σχολεία.

Η κυβερνητική παρέμβαση για την άμεση χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων για να αντιμετωπίσουν κτιριακά προβλήματα είναι επιτακτική ανάγκη.

Αντί αυτού οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν μείωσει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους και αντίστοιχα προς τις σχολικές επιτροπές:

  • Με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 2009 και το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από κυβέρνηση, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η κρατική επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων μειώθηκε κατά 30%Για το 2009 το ποσό ανερχόταν στα 180 εκατ. ευρώ, το 2011 στα εκατ. ευρώ, το 2017 στα 100 εκατ. ευρώ και από το 2018 έως και το 2023 η τακτική ετήσια επιχορήγηση κινείται στα 126 εκατ. ευρώ.
  • Την περίοδο της πανδημίας του Covid, που τα σχολεία επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη υγιεινής και καθαριότητας, ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ η χρηματική απόδοση από τα κυλικεία ήταν μηδενική, το κράτος δεν πρόβλεψε και πάλι καμία ουσιαστική επιχορήγηση.
  • Επιπρόσθετα, τα τελευταία τρία χρόνια, τα σχολεία πληρώνουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους Ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός επηρεάζει τις λοιπές συναλλαγές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δαπάνη ηλεκτροφωτισμού σε ένα τυπικό 12θέσιο σχολείο ανά δίμηνο κυμαίνεται έως και 1.500 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος θέρμανσης έχει εκτοξευτεί. Από τα 0,52 ευρώ/lt κόστος πετρελαίου θέρμανσης το 2009, το 2023 έφτασε στα 1,35 ευρώ/lt. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ το κόστος αγοράς φυσικού αερίου, από το 2017 μέχρι και το 2021, αυξήθηκε κατά 128%.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε αδιαλείπτως περιθώριο για εθελοντική φορολογία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και για αναβαλλόμενους φόρους στις τράπεζες, αλλά για τις Σχολικές Επιτροπές, δηλαδή, τα δημόσια σχολεία όπου φοιτούν 1,5 εκατ. μαθητές, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τη φοροαπαλλαγή τους και εξακολουθούν έως και σήμερα να καταβάλουν φόρους με κάθε συναλλαγή τους.

Σήμερα, μετά από τη χρόνια λαίλαπα και παρά τα αιτήματα τις σχολικής κοινότητας, η απουσία ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης έχει καθηλώσει τα πραγματικά διαθέσιμα των σχολικών ταμείων. Υπολογίζεται ότι το 80% της κρατικής επιχορήγησης δίνεται για την αποπληρωμή των τιμολογίων Ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και έμμεσων φόρων.

Σταδιακά το κόστος για απαραίτητες αγορές στα σχολεία και μικροσυντηρήσεις μετακυλίεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη ο Δήμος Ελασσόνας να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ως οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε:

Διαγραφή χρεών, που οφείλονται στην προμήθεια προϊόντων Ενέργειας, για τα περίπου 700 ΑΦΜ Σχολικών Επιτροπών που υπάρχουν πανελλαδικά.

Γενναία αύξηση της επιχορήγησης και πάντως πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

- Απαλλαγή της όποιας φορολογικής επιβάρυνσης για τις συναλλαγές των σχολείων, ειδικό σχολικό τιμολόγιο για παροχή προϊόντων Ενέργειας.

- Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, φυσικού αερίου ή νερού στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.