Παρουσιάστηκε στην Ελασσόνα το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου "Από Ήλιο και Στάχτη"

Την παραμονή της επετείου του ολοκαυτώματος του Δομένικου από τους Ιταλούς στις 16/02/1943, το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας και τις μαρτυρικές κοινότητες του Δομένικου και Σαρανταπόρου Δήμου Ελασσόνας, πραγματοποίησαν εκδήλωση την Πέμπτη 15-02-2024 και ώρα 7:00μ.μ. στην αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Άρτας κ. Ηλία Λάμπρη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Αποστόλου και τον πρόεδρο της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου κ. Λάμπρη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρώην κοινοτάρχης και μέλος του Δικτύου ολοκαυτωμένων χωριών της Ελλάδος κ. Ψωμιάδης, ο οποίος μετέφερε στο κοινό την εμπειρία του από τις προσπάθειες αναγνώρισης των ολοκαυτωμάτων στα μαρτυρικά μας χωριά και στην τύχη των διεκδικήσεών του αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Γερμανών και Ιταλών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τοπικός Σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Σαρανταπόρου. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του μυθιστορήματος «από ήλιο και στάχτη» από τον εκπαιδευτικό και Ειδικό Σύμβουλο του Δικτύου  Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας κ. Ζαρζώνη Βασίλη. Ακολούθησαν αναγνώσεις χαρακτηριστικών αναφορών από το συγκλονιστικό περιεχόμενο του βιβλίου από την κ. Μπλιούμη Ελένη πρόεδρο του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας και Δ/ντρια του Δ. Σ. Καλλιθέας. Κείμενα επίσης του συγγραφέα διάβασε και η κ. Διαμάντη Λαμπρινή, Γραμματέας του Συλλόγου και υποδιευθύντρια του 3ου Δ.Σ. Ελασσόνας.

Η συγκινητική εκδήλωση - παρουσίαση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Λιόλιου Θωμά εκδότη, συγγραφέα, αντιπρόεδρο του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας και πρόεδρο του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων ο οποίος ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο αναφοράς του μυθιστορήματος.

Τέλος το λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Βλαχοπάνος Δημήτρης, ο οποίος μίλησε ¨από καρδιάς¨ με το κοινό κάνοντας κι ένα σχετικό όσο και εποικοδομητικό διάλογο μαζί για το ολοκαύτωμα στην περίοδο 1941-1944.  

 Η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχής και βοήθησε ιδιαίτερα στον στόχο και τους σκοπούς της, που δεν ήταν άλλοι από την διάσωση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.