Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Όσα πρέπει να ξέρετε για την σημερινή ημέρα

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο και η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου για τα παιδιά που νοσούν, όσα έχουν αποθεραπευθεί και εκείνα που έχασαν τη μάχη. Μια μέρα, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μεν σπάνιος, ωστόσο, αποτελείται την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων, απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ιατρική φροντίδα, οδηγούν τα περισσότερα παιδιά μετά από τις πολύμηνες θεραπείες να «χτυπήσουν» το κουδούνι της νίκης. 

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Συστήνεται ωστόσο, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν έχουν ίωση καθώς και στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι είναι καινούργια και επίμονα. 

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO):

Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο παγκοσμίως

Κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία 

Κάθε μέρα στην Ευρώπη 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 ετών 

Στην Ευρώπη υπολογίζεται πως 300.000- 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί.

 2 στα 3 άτομα που έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των βαριών θεραπειών, που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους

Πηγή: athensvoice.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.