Ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών όπου χάθηκαν 57 ψυχές

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 28 Φεβρουαρίου από την τραγωδία των Τεμπών, που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα, όταν συγκρούστηκαν μία επιβατική αμαξοστοιχία Intercity με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα 57 συνάνθρωποί μας, στην πλειοψηφία τους νέοι, να χάσουν τη ζωή τους.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 23:22, όταν τα δύο τρένα που είχαν βρεθεί στην ίδια γραμμή κινούμενα σε αντίθετη κατεύθυνση, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα και από τη μία στιγμή στην άλλη χάθηκαν 57 ψυχές. Ο χρόνος σταμάτησε για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών, καθώς εκείνη η μέρα θα τους σημαδέψει. Η Ελλάδα συγκλονισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία των σιδηροδρόμων.

Μηνύματα στα κινητά, όπως «Μαμά θα αργήσω, κοιμήσου» και «Μαμά δύσκολη νύχτα», δεν έχουν σβηστεί από τα τηλέφωνα των συγγενών. Είναι μηνύματα που δύσκολα θα σβηστούν και που με νύχια και με δόντια θα κρατηθούν στην μνήμη των κινητών τηλεφώνων των συγγενών. Είναι η απόδειξη της τραγωδίας, είναι τα τελευταία τους λόγια. Είναι ίσως η απόδειξη, ότι πρόκειται για έγκλημα.

Η δημοσιογράφος του Mega, Ανθή Βούλγαρη, βρέθηκε στο σημείο μηδέν, στο ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ και μίλησε με συγγενείς θυμάτων και τραυματίες. Οι περιγραφές ανατριχιάζουν, με τον ανθρώπινο νου να μην μπορεί να μπει στη διαδικασία να συλλάβει και να συνειδητοποιήσει αυτό που βίωσαν εκεινη την νύχτα. Οι επιβάτες, όπως αποδεικνύεται από τα μηνύματα που έστελναν στους συγγενείς τους, μαρτυρούσαν τον προβληματισμό τους, και ίσως κάποιο προαίσθημα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ένα από τα θύματα, ο Δημήτρης Οίκου, έστελνε μηνύματα στην αδερφή του και τής εξέφρασε τον προβληματισμό του. «Συνήθως δεν μιλούσαμε συνέχεια αλλά εκείνη την ώρα ανταλλάξαμε πολλά μηνύματα. Μου είπε πως παραλίγο να γίνει δυστύχημα στο Παλαιοφάρσαλο και πως από “θαύμα” δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Τρομερά μηνύματα αν τα ακούσεις«, είπε η αδερφή του στην Ανθή Βούλγαρη. Η περιγραφή του Δημήτρη στο ηχητικό μήνυμα σοκάρει, καθώς ο ίδιος δεν γνωρίζει το τραγικό παιχνίδι της μοίρας.

Η Ντίνα Μαγδαλιανίδη περιέγραψε στην Ανθή Βούλγαρη την στιγμή της σύγκρουσης. Τα λόγια της… μαχαίρι στην καρδιά. Έγινε η σύγκρουση και έσπασε το πόδι μου. Η μία πλευρά του πδιου μου ήρθε πάνω. Οι γύρω μου είχαν πέσει πάνω μου». «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα με το ατύχημα είναι πως θα αντιδράσει η οικογένεια μου αν το μάθει. Είπα «δεν πρέπει να πεθάνω». Κάποια στιγμή δεν πονούσα, είχα μουδιάσει και έλεγα πως πρέπει να βγω αν και είχα διαλυθεί, το σώμα μου είχε διαλυθεί. Είναι το ένστικτο επιβίωσης. Σε κάποιους που μας δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε σε καλύτερη κατάστασης ή να καούμε ή να σκοτωθούμε ακαριαία, έπρεπε να επιβιώσουμε. Σερνόμουν με την πίσω πλευρά και βρήκα μία χαραμάδα βγήκα και έπεσα πάνω στις ραγές με το σχεδόν κομμένο πόδι μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά σημεία του σώματός μου χειρότερα. Σερνόμουν μέχρι που βρήκα ένα φως και ήταν εκεί που είχε ξεκινήσει η φωτιά στο ρέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι συγγενείς αλλά και οι τραυματίες ψάχνουν δικαίωση.

Πηγή: news.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.