Απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης - Την Κυριακή 3/3 οι εκλογές για νέο Δ.Σ.

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Συλλόγου στο "Δεσποτικό" η επαναληπτική γενική συνέλευση.

Στην συνέλευση παρουσιάστηκαν ο απολογισμός δράσης από τον απερχόμενο πρόεδρο Θάνο Βίτκο,ο οικονομικός απολογισμός από τον απερχόμενο ταμία Κώστα Βακράτσα και η έκθεση ελέγχου της εξελεγκτικής επιτροπής από την Λένα Κρίτσανου.


Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τα μέλη του Συλλόγου που ήταν στην συνέλευση και στην συνέχεια εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σώμα ο απολογισμός δράσης,ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση ελέγχου της εξελεγκτικής επιτροπής.


Η γενική συνέλευση ανακήρυξε τους υποψήφιους για τις εκλογές.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

1.Βακράτσας Κωνσταντίνος του Δημητρίου.

2.Βίτκος Αθανάσιος του Βασιλείου.

3.Γκουγκουλούλη Πολυτίμη του Ευαγγέλου.

4.Ζήσαρου Χριστίνα του Γεωργίου.

5 Κρίτσανου Ελένη του Δημητρίου.

6 Νούσιας Χαρίλαος του Ιωάννη.

7.Χήρα Ελευθερία του Θεοδώρου.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε

1.Βλαχογεώργος Ζήσης του Ιωάννη.

2.Μαντζώκας Κωνσταντίνος του Βασιλείου 

3 Μπαρδανίκας Αθανάσιος του Ιωάννη.


Από την γενική συνέλευση εκλέχτηκε 3μελής εφορευτική επιτροπή για την διενέργεια των εκλογών την οποία αποτελούν:

1.Ζιώγα Βασιλική.

2.Καραμήτσιου Αθανασία.

3 Μπέλτσιου Ελένη.


Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ από τις 9 το πρωί εώς τις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου στο "Δεσποτικό"


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ απερχόμενου Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης έδωσε το προηγούμενο διάστημα, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβρη  του 2021, σκληρές μάχες μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε διάφορα μέτωπα που συγκλίνουν στον κύριο στόχο του, όπως ορίζεται στο καταστατικό, δηλαδή την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της Τσαριτσάνης και της νεολαίας του χωριού.

Η διοίκηση του Συλλόγου ανταποκρίθηκε στα πολλά και σύνθετα καθήκοντα που απορρέουν από τη λειτουργία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, χωρίς την παραμικρή επιδότηση και δημόσια επιχορήγηση, κατόρθωσε να οργανώσει με επιτυχία σπουδαίες και μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στην πλατεία, το river party στην Κρυόβρυση, το έθιμο με το Γαϊτανάκι τις Απόκριες, την Αναβίωση του εθίμου την Δεύτερη μέρα του Πάσχα στον Άγιο Αθανάσιο, τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα κ.α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προσπάθησε και τα κατάφερε το δίχρονο που μας πέρασε να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα του τόπου μας αλλά και να δουλέψει σταθερά και ολοκληρωμένα πάνω στα ενεργά τμήματα του, τα οποία σήμερα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού και ιδιαίτερα της νεολαίας του τόπου.

Το Χορευτικό Συγκρότημα, αποτελείται πλέον από τέσσερα τμήματα με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ένα νηπιακό, ένα παιδικό, ένα εφήβων- και ένα ενηλίκων με δωρεάν συμμετοχή. Τα Χορευτικά Τμήματα συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία σε εκδηλώσεις στο χωριό και αλλού με μεγάλη επιτυχία. 

Επίσης σταθεροποιήθηκε η λειτουργία του τμήματος της Μικτής Χορωδίας αλλά και της παιδικής χορωδίας με δωρεάν συμμετοχή δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο να ασχοληθούν με την μουσική παιδεία. Η μικτή χορωδία έχει δείξει άριστο δείγμα γραφής παρουσιάζοντας σπουδαία αφιερώματα σε μεγάλους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας (Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Ξαρχάκος, Λοΐζος κ.α).

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επαναλειτουργήσει η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες καταγραφής και ταξινόμησης του μεγάλου όγκου βιβλίων που είχαν συσσωρευτεί από δωρεές.  Αυτή την στιγμή η Δανειστική Βιβλιοθήκη "Ηρακλής Αδαμούλας" έχει στην συλλογή της πάνω από 9.000 τίτλους βιβλίων. Το νέο Δ.Σ που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην λειτουργία της βιβλιοθήκης και στην ανάπτυξη δράσεων (βιβλιοπαρουσιάσεις, φιλαναγνωσία) που θα παροτρύνουν τον κόσμο να έρθει σε επαφή με το βιβλίο.

Η εφημερίδα του Συλλόγου αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην προβολή της δράσης του Συλλόγου και του χωριού γενικότερα, στην ανάδειξη των προβλημάτων του τόπου μας και στην μελέτη λαογραφικών θεμάτων, της ιστορίας και της παράδοσης. Η μεγάλη αύξηση του κόστους αποστολής της, για την οποία έγκαιρα ενημερώσαμε τα μέλη του Συλλόγου, δυσκόλεψε την τακτική έκδοσή της.

Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να δώσει τη μάχη της διατήρησης της με όλα τα μέσα. Η εφημερίδα είναι ένα σημαντικό, το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη για τη στήριξη του Συλλόγου, της δράσης του και της οικονομικής του ενίσχυσης.

Δίπλα στην εφημερίδα, συμπληρωματικά προς αυτή, λειτουργεί η σελίδα του Συλλόγου στο facebook και η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οποία άμεσα και γρήγορα μεταφέρει την εικόνα της Τσαριτσάνης σε όλο τον κόσμο. Η επισκεψιμότητα έχει ανέβει σταθερά, όλο και πιο πολλοί απόδημοι μέσω της σελίδας στο facebook έρχονται σε άμεση επαφή με τον Σύλλογο και το χωριό, ιδιαίτερα νέα παιδιά Τσαριτσανιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στο υπόγειο του Δεσποτικού, χώρος για τον οποίο χρειάστηκε πολύ δουλειά ώστε να είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει τη συλλογή που συγκεντρώθηκε από δωρεές, υπάρχει επισκεψιμότητα κυρίως οργανωμένων γκρουπ (σχολεία, σύλλογοι). Πρέπει όμως να εργαστεί το νέο Συμβούλιο πιο συνδυασμένα ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο Μουσείο και στα μνημεία του χωριού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος.

Το νέο Δ.Σ πρέπει να βάλει σαν στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες στην οικία του Θωμά και της Βασιλικής Παπασάνδα ούτως ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία της διαθήκης των κληρονόμων. Το απερχόμενο Δ.Σ έκανε ενέργειες να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης μέσω LEADER χωρίς να τα καταφέρει. Το κόστος για να γίνει ανακατασκευή του σπιτιού είναι μεγάλο παρόλα αυτά το Δ.Σ του Συλλόγου έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια σεβόμενο το κάθε ευρώ που δίνουν από το υστέρημά τους οι Τσαριτσανιώτες ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μέσα στα σχέδια του επόμενου συμβουλίου πρέπει να είναι η εκκίνηση των εργασιών στην οικία Παπασάνδα.

Παράλληλα εντοπίζεται η ανάγκη το νέο Δ.Σ να βάλει σαν στόχο την πραγματοποίηση ενημερωτικών ομιλιών, συσκέψεων για θέματα που απασχολούν την κοινωνία του χωριού και όχι μόνο.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η διοίκηση του Συλλόγου δεν έμεινε αδιάφορη μπροστά στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας του τόπου μας. Το Δ.Σ του Συλλόγου στήριξε εμπράκτως και με ανακοινώσεις τους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Στήριξε τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της Αετοράχης ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δίπλα στο χωριό τους. Τα σχέδια για φωτοβολταϊκά περιλαμβάνουν και την Τσαριτσάνη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Επίσης πρωτοστάτησε στο να οργανωθούν κινητοποιήσεις ακριβώς ένα χρόνο πριν για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών. Ένα έγκλημα που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους κυρίως νέους. Σε δυο μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνη την μαύρη μέρα. Το Δ.Σ του Συλλόγου σας καλεί όλους να συμμετέχουμε στην Απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 28 Φλεβάρη και στην συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην Ελλασσόνα. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα που όλοι μαζί πέρυσι βροντοφωνάζαμε πως «το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Το απερχόμενο Δ.Σ μπήκε μπροστά στον αγώνα που έκαναν οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ενάντια στα σχέδια που ήθελαν να το κλείσουν και όλοι μαζί τα καταφέραμε. Επίσης στήριξε τις διάφορες δράσεις που έκαναν οι μαθητές για να μαζέψουν χρήματα για τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές.  Για τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις τους, αντιμετωπίζει διώξεις και δικαστήρια. Θα πρέπει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όλα τα μέλη του Συλλόγου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, ενάντια στις διώξεις και την τρομοκρατία του συστήματος.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Το δίχρονο που μας πέρασε η Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα δοκιμάστηκε από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς. Το απερχόμενο Δ.Σ μπήκε μπροστά στο να οργανωθεί η αλληλεγγύη με την συλλογή τροφίμων για τους πλυμμηροπαθείς της Θεσσαλίας, τους πυροπαθείς της Εύβοιας και του Έβρου, τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει χρώμα, θρησκεία και σύνορα. Παράλληλα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν  στην πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων Ελασσόνας για τον καθαρισμό σπιτιών που είχαν πλημμυρήσει από την κακοκαιρία DANIEL στο χωριό Σωτήριο.

Με τη σημερινή Γενική μας Συνέλευση, χαιρετίζουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους Τσαριτσανιώτες. Με αισιοδοξία βαδίζουμε στις εκλογές, να έχουν μαζικό χαρακτήρα και συμμετοχή. Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει είναι αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις, να σταθούμε όλοι δίπλα του και να το στηρίξουμε για να πετύχει.



Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.