Κάλεσμα της ΔΑΣ Ελασσόνας για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα για δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους εκλεγμένους στα Δ.Σ των Σωματείων για να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Ø ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη από αγώνες, πρωτοβουλίες, δράση των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης. Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια!!!

ü  Την στιγμή που οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δις, σπάζοντας κάθε ρεκόρ οι μισθοί μας τελειώνουν στις 20 του μήνα για το 60% των νοικοκυριών και 6 στους 10 μισθωτούς έχουν μισθό κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά.

ü  Την στιγμή που το 72,7% των νοικοκυριών μείωσε δαπάνες εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. το 2023.

ü  Την στιγμή που η κυβέρνηση αγοράζει 40 F-35 συνολικού κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δίνει 7 δις το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές  στα σχολεία πέφτουν ταβάνια.

ü  Την ίδια στιγμή που καταγράφονται τέτοια ασύλληπτα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εμείς οι εργαζόμενοι τις μισές μέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς το 95 % του συνόλου των φόρων πληρώνονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων με τους εφοπλιστές να έχουν εθελοντική φορολόγηση και οι τράπεζες εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρο.

ü  Ενώ υλοποιούνται τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην “πράσινη ενέργεια”, πληρώνουμε πανάκριβα τα καύσιμα και την ενέργεια, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2023 να είναι αυξημένη κατά 85% σε σχέση με το 2019.

ü  Συγχρόνως εδώ στη περιοχή μας έχουν περάσει 3 σχεδόν χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό και μέχρι σήμερα συνάνθρωποι μας ζουν στα κοντέινερ και τα κατεστραμμένα σπίτια δεν έχουν ακόμη καθαριστεί. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε!

  Συναδέλφισσες ,συνάδελφοι στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το απερίγραπτό έγκλημα των Τεμπών και την «δολοφονία» 57 νέων ανθρώπων. Παρόλα αυτά η δίκη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο κύριος ένοχος είναι η πολιτική που βάζει τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας. Αποδείχθηκε περίτρανα πως το σύνθημα που βρωντοφωνάζουμε εδώ και έναν χρόνο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», είναι αυτό που κυριαρχεί και γεννά όλα τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά. 

   Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα Σωματεία, το δυνάμωμα της εργατικής-λαϊκής αλληλεγγύης, η κοινή δράση με τους αγρότες-κτηνοτρόφους και ελεύθερους επαγγελματίες μπορούν να στριμώξουν την κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθούν τα δικαία αιτήματά μας. Για να πάρουμε ανάσα επιβίωσης! Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας κάθε απλού ανθρώπου. Δίνουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

·        Την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

·        Με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Με επαναφορά 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο.

·        Με αυξήσεις στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Επαναφορά του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.

·        Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αγροτικό κόστος παραγωγής.

·         Ρεύμα φθηνό για το λαό.

·         Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

·         Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

·         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

·         Πλήρης αποζημιώσεις στο 100% για τους σεισμόπληκτους κι ολοκληρωμένο σχεδιασμό με έργα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης με ευθύνη του κράτους , εδώ και τώρα.

·        Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Να αποδοθούν ακέραιες όλες οι ευθύνες ποινικές και πολιτικές.

·        Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

·         Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

·         Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ)

 στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.