Ζωντανές οι μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι» | Τιμήθηκε η 81η Επέτειος από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου (φωτ.)

Σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης), η επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομενίκου, για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και τη σφαγή των 140 αμάχων από τον ιταλικό στρατό κατοχής.

Αρχικά τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δομενίκου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική θέση «Καυκάκι», στο μνημείο των εκτελεσθέντων (…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες, ήταν η Δ/ντρια του Λυκείου Δομενίκου κ. Χρύσα Βελησσαρίου, που με περιεκτικό και ζωντανό λόγο περιέγραψε την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα εκείνης «της μαύρης Τρίτης του 1943».

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Δομένικου Γιώργου Νικολούλη και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού, Δημήτρη Τσιαβέ.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη (μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών. 

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης απονομή βραβείων σε αριστούχους μαθητές και βράβευση επίσης αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.