Σοφία Καρανίκα: Αφιέρωμα στην ημέρα της Γυναίκας... Η εν…μία αμαρτία περιπεσούσα γυνή...

Δεν το ‘θελε η Κασσιανή στον αυτοκράτορα Θεόφιλο να αντιμιλήσει, πώς θα γινόταν άλλωστε; Αυτή μια κόρη αριστοκρατική, με άριστη ανατροφή, κάτι τέτοιο στους κώδικες της υψηλής καταγωγής της δεν αντιστοιχούσε. 

 Εξάλλου διακυβεύονταν το μέλλον της η τύχη της παιζότανε κορώνα – γράμματα ως υποψήφιας συζύγου του αυτοκράτορα. Όμως: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα», είπε ο Θεόφιλος, όταν κρατώντας το μήλο το χρυσό -σημάδι επιλογής- εμπρός της στάθηκε. 

 Κι εκείνη άνθρωπος με καλλιέργεια βαθειά μόρφωση στέρεη και πλατειά οξύνοια εξαιρετική ευαισθησία σπάνια αλλά προπάντων αίσθηση του δικαίου και γνώση της αλήθειας την προσβολή δεν άντεξε. 

 Σαν αστραπή από το νου της πέρασαν αιώνων περιφρόνηση και περιθώριο αιώνων παραγκωνισμός κι αποκλεισμός του γυναικείου φύλου (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώναν τον κανόνα) από τη γνώση και τα γράμματα -θύρα της ισότητας- αιώνων υποτίμηση, καταπίεση κι άνετα προνόμια των ανδρών έναντι της γυναίκας αιώνων χλευασμοί και εκμετάλλευση προκατάληψη κι άνιση μεταχείριση για την αυτοδιάθεση.

 Όλα αυτά έκαναν την Κασσιανή γρήγορα και χωρίς ενδοιασμούς απόφαση να πάρει και: «αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» απάντησε, αφήνοντας εμβρόντητο το Θεόφιλο. 

 Η τύχη της κορώνα –γράμματα παιζότανε αυτή τα γράμματα επέλεξε κι όχι την κορώνα τα γράμματα και την αλήθεια κι αυτά περίλαμπρα την ανταμείψανε εξακοντίζοντας τη φήμη της -λάμψη φωτεινή- στον άπειρο το χρόνο. 

 Σοφία Καρανίκα
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.