Μαθητές και Μαθήτριες των Λυκειακών τάξεων Τσαριτσάνης στο CERN – Μια αξέχαστη εκπαιδευτική εκδρομή

 Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α και Β τάξεων Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης «Κωνσταντίνος Οικονόμος» με τις καθηγήτριές τους κ. Κουτσιάη Γεωργία ΠΕ86-Πληροφορικής Διευθύντρια του σχολείου και την κ. Λιάκου Ζωή ΠΕ0404- Βιολόγο επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του CERN (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire).

Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ξεναγηθούν από Έλληνες επιστήμονες, να ενημερωθούν για τα πειράματα που πραγματοποιούνται καθώς και για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους σε διάφορες τομείς όπως ο τομέας της υγείας, της βιομηχανίας αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους επισκέφτηκαν και την Γενεύη όπου είχαν την τιμή να τους/τις υποδεχθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς ο οποίος και ανέλαβε την περιήγησή τους στα μονοπάτια της πλούσιας ιστορίας της Γενεύης, κατά την οποία οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί ανακάλυψαν τη φιλελληνική παράδοση που χαρακτηρίζει την πόλη.

Από το σπίτι του Ιωάννου Καποδίστρια, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανεξαρτησία, ουδετερότητα και ενότητα της Ελβετίας, μέχρι το μνημείο του Εϋνάρδου, ξεναγήθηκαν και συζήτησαν για τους δεσμούς της Γενεύης με την Ελλάδα, για την ιστορία της Μεταρρύθμισης και για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Είχαν δε την ευκαιρία να φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν και στο Παλάτι του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου, με πρόσκληση της επόμενης Δημάρχου και πρώτης Ελληνίδας Δημάρχου της πόλης, κ. Χριστίνας Κίτσος.

Το ταξίδι αυτό που περιελάμβανε στάσεις σε πανέμορφα μέρη των τριών κρατών της Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας εμπλούτισε με εξαιρετικές εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και θα μείνει αξέχαστο σε όλους/ες.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.