Συγκροτήθηκε επιτροπή σεισμόπληκτων σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου

Εικοσιπέντε δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να σταματήσει ο χρόνος και να «παγώσει» η ζωή για τους κατοίκους του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου. Μία καθημερινότητα που έπαψε να υπάρχει στις 3 Μαρτίου του 2021, όταν στις 12.16 το μεσημέρι ο καταστροφικός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε στην περιοχή του Τυρνάβου και θα εξαφάνιζε για πολλούς από αυτούς, περιουσίες, όνειρα και κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Τρία χρόνια μετά, αυτή η ζωή συνεχίζεται για τους κατοίκους των δύο χωριών μέσα στα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν ως μία προσωρινή λύση, αλλά τείνουν να γίνουν μία μόνιμη κατάσταση. Στο χρόνο αυτό όμως που πέρασε από τις αρχές Μαρτίου του 2021 οι άνθρωποι αυτοί που δέχθηκαν μόνο υποσχέσεις, έχουν «πλημμυρίσει» με οργή και πλέον απαιτούν να πάρουν τη ζωή που έχασαν πίσω στα χέρια τους.

Αυτό αποτυπώθηκε και στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Τύρναβο, με την συγκρότηση επιτροπής σεισμόπληκτων που θα προβεί σε ενέργειες το επόμενο διάστημα μέχρι όλοι τους, να μπορέσουν να επιστρέψουν και πάλι σε σπίτια αφήνοντας πίσω τους τα κοντέινερ και τους καταυλισμούς που στήθηκαν δίπλα από τα χωριά τους.

Ξεχασμένοι και γεμάτοι με οργή

«Ξεχασμένοι από το μεγάλο σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021 οι κάτοικοι που ζούνε ακόμη στα κοντέινερ…» έγραφε το πανό των σεισμόπληκτων που ζητούν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα από την κυβέρνηση κι όχι άλλες «κούφιες» υποσχέσεις.

«Πού είναι οι κύριοι που μας χτυπούσαν τις πλάτες και μας έλεγαν να φτιάξουμε τους φακέλους γιατί τότε χρήματα υπήρχαν; Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία; Φτάνει πια… χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες. Εξαντλήθηκε η υπομονή και οι αντοχές μας», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας.

«Μικροί μαθητές και ηλικιωμένοι λίγες μέρες μετά το σεισμό έμειναν μόνο στις υποσχέσεις. Τρία χρόνια μετά τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και κάποιοι παππούδες έφυγαν από τη ζωή, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί τίποτα», προσθέτει εξηγώντας πως μόλις 8 από τα 150 σπίτια που επλήγησαν αποκαταστάθηκαν.

Ο κ. Τσανάκας εξηγεί ότι οι αρκετές οικογένειες μένουν μέσα στα κοντέινερ σε άσχημες συνθήκες, άλλοι έχουν επιλέξει να μείνουν στα επικίνδυνα «κίτρινα» σπίτια, ενώ αρκετοί συνεχίζουν τις ζωές τους μέσα σε τροχόσπιτα. «Σε πόσα χρόνια θα γίνουν τα σπίτια μας με αυτό το ρυθμό;», αναρωτιέται ο ίδιος. 

Η επιτροπή θα ψάξει… λύσεις 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου συγκροτήθηκε μία Επιτροπή Σεισμόπληκτων και το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στην Αθήνα με σκοπό να πάρουν απαντήσεις. «Κατεβαίνουμε όλοι μαζί και θα χτυπήσουμε κάθε πόρτα. Τώρα οφείλουν να μας δώσουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών», ενημερώνει ο κ. Τσανάκας.

Οι σεισμόπληκτοι όμως που προσπαθούν να ζήσουν μακριά από τα σπίτια τους, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και με τις αποζημιώσεις από τις καλλιέργειες και τις αγροτικές εργασίες τους. Για πολλούς, αυτή θα είναι και η χαριστική βολή για να αποχαιρετήσουν τον τόπο τους και να ψάξουν αλλού για ένα καλύτερο μέλλον.

«Είναι ανεπίτρεπτο όλες αυτές οι οικογένειες τρία χρόνια μετά να μένουν σε άθλιες συνθήκες μέσα στα κοντέινερ», αναφέρει ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής. «Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει κι εμείς θα παλέψουμε μαζί τους για να πάρουν τη χαμένη τους ζωή πίσω. Θέλουμε ουσιαστική βοήθεια και κρατική ενίσχυση γι’ αυτούς τους ανθρώπους». 

«Κοιμήθηκαν ένα βράδυ σε κοντέινερ;»

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται ο κ. Βάιος Τούλας. Ο ίδιος μένει τα τελευταία τρία χρόνια σε κοντέινερ, ενώ ο γιος του σε τροχόσπιτο. «Ήρθαν όλοι οι αρμόδιοι αμέσως μετά το σεισμό και μας έδωσαν υποσχέσεις ότι σύντομα θα γίνουν τα σπίτια μας, όπως έγινε και με το δημοτικό σχολείο. Ήταν όμως μόνο υποσχέσεις.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τώρα αυτούς τους κυρίους, αν κοιμήθηκαν ποτέ σε κοντέινερ για ένα βράδυ με τα παιδιά τους και τους γονείς τους. Εγώ θέλω να μεταφερθεί αυτό το μήνυμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να μας το απαντήσει», αναφέρει, εξηγώντας πως δεν είναι θέμα κόστους η επισκευή των σπιτιών, αλλά έλλειψη μέριμνας προς τους κατοίκους αυτούς.

Το θέμα πάντως είναι ότι μετά από τρία χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά να έχουν ερημώσει και οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους να έχουν αφεθεί στην τύχη τους μέσα στα κοντέινερ.


Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.