Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

 Στα 830 ευρώ μικτά (από 780) διαμορφώνεται το ύψος του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. 

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση σε σχεδόν πέντε χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%» σημείωσε. 

«Σωστά μελετημένη απόφαση»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για σωστά μελετημένη απόφαση που ανακουφίζει τους εργαζόμενους, δίχως να θίγει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως τόνισε, ελήφθησαν υπόψη εισηγήσεις φορέων. Έκανε, δε, λόγο για συνετή αύξηση.

Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμη επιδόματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα, τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ» σημείωσε.

«Προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας»

«Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «βάζουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. «Η συζήτηση στη Βουλή έδωσε πολλές απαντήσεις», τόνισε.

Κατώτατος μισθός: Στα 705,96 ευρώ το καθαρό ποσό

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 40 ευρώ και θα ανέλθει από τα 666,85 ευρώ που είναι σήμερα, στα 705,96 ευρώ, από την 1η Απριλίου.

Σημειώνεται ότι, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάλογη αύξηση θα τύχουν και οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες) που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που έχουν τη σχετική προϋπηρεσία.

naftemporiki.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.