Παρουσιάζεται αύριο Τρίτη 12/3 στη Λάρισα το master plan των Ολλανδών για τη Θεσσαλία

 Με τριμελή αντιπροσωπεία και επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη έρχονται οι Ολλανδοί αύριο Τρίτη στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσουν το σχέδιό τους στον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο πλευρές διαφωνούν στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας. 

Οι Ολλανδοί προτείνουν μείωση των υδροβόρων καλλιεργιών, όπως είναι το βαμβάκι, για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα ερημοποίησης και μετατροπής της Θεσσαλίας σε λίμνη Αράλη, μια λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν – Ουζμπεκιστάν, όπου τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι, αλλά σήμερα η έλλειψη νερού έχει δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, ενώ στη γύρω περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα. 

Η δραματική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης είχε αρνητικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με προβλήματα υγείας είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας.

Από την πλευρά του, ο Δημ. Κουρέτας δηλώνει πως «η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή. Σε πολλά σημεία υπάρχει συμφωνία με την ομάδα των Ολλανδών, αλλά όσον αφορά το βαμβάκι είμαστε κάθετοι: Όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια, αλλά και να γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση και την κλωστοϋφαντουργία, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Το βαμβάκι αποτελεί το 20% των εξαγωγών της Θεσσαλίας. Αυτήν τη στιγμή φεύγει κυρίως προς την Τουρκία σε χαμηλές τιμές, όπου μεταποιείται και επιστρέφει ακριβά ως ύφασμα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να γίνεται νήμα εδώ στην Ελλάδα, για να επωφεληθούμε από την αξία που αποκτά μέσω της μεταποίησης».

Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.