Μ. Χαρακόπουλος στην πολύτεκνη Βερδικούσια: Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα ουσιαστικότερης στήριξης της οικογένειας

 «Η δημογραφική κατάρρευση της χώρας είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν. Άλλωστε, οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια ψευδαισθήσεων. Οι θάνατοι είναι σχεδόν διπλάσιοι των γεννήσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, έως το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια και το 2100 7,8 εκατομμύρια. Δυστυχώς, για πολλούς λόγους η δημιουργία οικογένειας, ο βασικότερος πυλώνας της κοινωνικής ζωής, και η απόκτηση παιδιών έχει πάψει να είναι αυτονόητος στόχος στη ζωή των νέων.

Ως εκ τούτου, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, που συνολικά στη χώρα μας είναι λιγότεροι από 144 χιλιάδες, αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις στον αρνητικό κανόνα. Αυτές οι οικογένειες, και στην Βερδικούσα βρίσκουμε πολλές, αξίζουν όχι μόνον τα συγχαρητήριά μας για την απόφασή τους να πάνε κόντρα στο ρεύμα και στις αντικειμενικές αντιξοότητες, αλλά και την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας, που οφείλει, επιτέλους, να καταστήσει την ανακοπή της δημογραφικής συρρίκνωσης σε μια νέα Μεγάλη Ιδέα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βερδικούσα της Ελασσόνας, όπου, μετά τον εκκλησιασμό, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Κώστα Τσέτσιλα και τον εφημέριο π. Αθανάσιο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού.

Εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει το μήνυμα της ανάγκης παροχής ουσιαστικότερης στήριξης στην οικογένεια. Πρόσφατα, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικογένειας, ανακοίνωσαν την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, και αντίστοιχες αυξήσεις για τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης, μεταξύ άλλων, αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, ενώ με το σύστημα της κοινωνικής αντιπαροχής πρόκειται να κατασκευαστούν 2.500 κατοικίες, που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Τα παραπάνω μέτρα κινούνται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι δεν επαρκούν, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα αντικειμενικά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας λόγω της μείωσης των αποδοχών στην υπερδεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εκτίναξης του κόστους απόκτησης ή ενοικίασης στέγης. Αναμένουμε όλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό. Ελπίζουμε ότι με την οικονομική ανάπτυξη, θα αυξηθούν και οι πόροι που προορίζονται στην στήριξη της οικογένειας και την  απόκτηση παιδιών». 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.