Τρία χρόνια από τον τρόμο των 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

 Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη Θεσσαλία των τελευταίων 40 χρόνων.

Ήταν 3 Μαρτίου 2021, 12:16 το μεσημέρι όταν η γη άρχισε να σείεται στην περιοχή της Ελασσόνας, προκαλώντας τον τρόμο των κατοίκων, με  τη δόνηση να γίνεται αισθητή στη Θεσσαλία και σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, με κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές τους. Σπίτια που κατέρρευσαν, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε μια στιγμή. “Ευτυχώς έγινε μεσημέρι ο σεισμός, αλλιώς θα είχαμε πολλά θύματα”, έλεγαν οι περισσότεροι.

Η πρώτη και κύρια δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μολις 10 χιλιόμετρα) και γι’αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν τις 4 Μαρτίου ώρα 20:38:19 με ένταση 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και εστιακό βάθος τα 11,3 χιλιόμετρα. 

Λίγα λεπτά αργότερα στις 21:23:52, ακολούθησε άλλος ένας 5,5 Ρίχτερ.

 Ο ισχυρός μετασεισμός της 4ης Μαρτίου πιθανόν προήλθε από ένα άλλο ρήγμα στον χώρο της μετασεισμικής ακολουθίας ή ένα άλλο μέρος του ίδιου ρήγματος με τον πρώτο, και οδήγησε τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη να κάνει λόγο για δίδυμο σεισμό, μιας και είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο. Μάλιστα, σύμφωνα με μερικές μετρήσεις, ο σεισμός της 4ης Μαρτίου είχε και αυτός μέγεθος 6.3 Ρίχτερ.

 Το ακριβές μέγεθος του σεισμού της 4ης Μαρτίου ήταν δύσκολο να υπολογιστεί καθώς την ίδια ώρα περίπου, συνέβη ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία, του οποίου τα κύματα επικάλυψαν αυτά του σεισμού στον Τύρναβο, δυσκολεύοντας τον καθορισμό του ακριβούς μεγέθους του.

Οι κάτοικοι της Ποταμιάς, της Ελασσόνας καθώς και Λαρισαίοι βγαίνουν στους δρόμους, με τις πλατείες της πόλης να γεμίζουν από κόσμο, όλοι τρομοκρατημένοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τα βράδια αρκετοί επιλέγουν να κοιμηθούν ακόμα και στα αυτοκίνητά τους…

Οι κάτοικοι μετά το αρχικό σοκ, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί…. Απόγνωση σε Δαμάσι και Μεσοχώρι καθώς το σύνολο των σπιτιών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Φαρκαδόνας και του  Κιλελέρ.

Τρία χρόνια μετά κι ο χρόνος για πολλούς κατοίκους έχει σταματήσει εκεί. Αυτά τα 25 εφιαλτικά δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να εξαφανίσουν κόπους ζωής και να αλλάξουν μία για πάντα την καθημερινότητά τους.

Τρία χρόνια μετά και τα όνειρά τους έμειναν μέσα στα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν εκεί προσωρινά, αλλά έγιναν μία… μονιμότητα μαζί με υποσχέσεις από το κράτος που δεν υλοποιήθηκαν πότε. Πέρα όμως από τα κατεστραμμένα σπίτια, αυτός ο σεισμός άφησε πληγές και στο μυαλό τους. Ο φόβος κι η αγωνία μετά από κάθε μετασεισμό που ακολούθησε, οι καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν ως κάτοικοι ενός κοντέινερ και μία ζωή… επιβίωσης.

Τις πρώτες μέρες ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε γρήγορα, για να διασφαλίσει τη «στέγαση» σε σκηνές και κοντέινερ, μέχρι να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν κανονικά στα σπίτια τους.

Ύστερα όμως από τρία ολόκληρα χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά να έχουν ερημώσει και οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους να έχουν αφεθεί στην τύχη τους μέσα στα κοντέινερ. Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες ημέρες του καταστροφικού σεισμού τις περιοχές επισκέφτηκαν ο τότε υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ λίγο καιρό αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Δαμάσι για να εγκαινιάσει το ανακατασκευασμένο δημοτικό σχολείο του χωριού.

«Ξεχασμένοι από το μεγάλο σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021 οι κάτοικοι που ζούνε ακόμη στα κοντέινερ…» γράφει το πανό των σεισμόπληκτων στο χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο. Οι κάτοικοι ζητούν να πάρουν πίσω τις ζωές που χάθηκαν στα 25 δευτερόλεπτα του σεισμού κι έχουν συγκροτήσει μία επιτροπή που θα ζητήσει απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα από την κυβέρνηση.

«Πού είναι οι κύριοι που μας χτυπούσαν τις πλάτες και μας έλεγαν να φτιάξουμε τους φακέλους γιατί τότε χρήματα υπήρχαν; Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία; Φτάνει πια… χορτάσαμε από υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες. Εξαντλήθηκε η υπομονή μας και οι αντοχές μας», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας.

«Μικροί μαθητές και ηλικιωμένοι λίγες μέρες μετά το σεισμό έμειναν μόνο στις υποσχέσεις Τρία χρόνια μετά τα παιδιά μεγάλωσαν και κάποιοι παππούδες έφυγαν από τη ζωή και τίποτα δεν άλλαξε», προσθέτει εξηγώντας πως μόλις 8 από τα 150 σπίτια που επλήγησαν αποκαταστάθηκαν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αρκετές οικογένειες μένουν μέσα στα κοντέινερ σε άσχημες συνθήκες, άλλοι έχουν επιλέξει να μείνουν στα επικίνδυνα «κίτρινα» σπίτια, ενώ αρκετοί συνεχίζουν τις ζωές τους μέσα σε τροχόσπιτα. «Σε πόσα χρόνια θα γίνουν τα σπίτια μας με αυτό το ρυθμό;», αναρωτιέται ο κ. Τσανάκας.

Σε συνεργασία με το Δήμο Τυρνάβου συγκροτήθηκε μία Επιτροπή Σεισμόπληκτων και το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στην Αθήνα με σκοπό να πάρουν απαντήσεις. «Κατεβαίνουμε όλοι μαζί και θα χτυπήσουμε κάθε πόρτα. Τώρα οφείλουν να μας δώσουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών», ενημερώνει ο κ. Τσανάκας.

Μέχρι να δουν πράξεις, οι κάτοικοι στο Δαμάσι αλλά και στο Μεσοχώρι και στα υπόλοιπα χωριά της Ποταμιάς, προσπαθούν να ζήσουν χωρίς σπίτια και με τις αγροτικές δουλειές να τους οδηγούν μακριά από τον τόπο τους, αλλά πλέον δείχνουν έτοιμοι να παλέψουν για να πάρουν τις ζωές τους πίσω.

Ευχή όλων να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές…
Επιμέλεια δημοσίευσης Α.Ν. - Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tinealarissa.gr και larissanet.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.