Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ | Επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγείας

Συμπληρώνονται φέτος 39 χρόνια από την λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, αυτού της Ελασσόνας. Στη Ελασσόνα ο Αείμνηστος Υπουργός Γιώργος Γεννηματάς την 7-4-1985 ξεκίνησε να κάνει το όραμα πράξη για μια ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΦΥ.

Το όραμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί οι Υπουργοί της ΥΓΕΙΑΣ διαχρονικά επενδύοντας σε μια επικοινωνιακή πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων  προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, ενώ συνεχίζουν να απαξιώνουν και να υποβαθμίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ & των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

Μετά το τέλος της πανδημίας  όλοι πλέον ομολογούν ότι ο ρόλος του ΕΣΥ σε όλες του τις βαθμίδες είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ & ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ, δυστυχώς για την κοινωνία και τους πολίτες οι πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται δεν είναι πολιτικές ενίσχυσης του συστήματος, αλλά πολιτικές παρά πέρα ιδιωτικοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης είναι πολιτικές του τύπου βλέποντας και κάνοντας χωρίς να δίνουν πραγματική διέξοδο στα προβλήματα και οι επαγγελματίες υγείας υπερβάλλοντες εαυτόν να προσπαθούν να κρατήσουν υγειονομικά όρθια την κοινωνία.

Επίσης και ενώ όλοι, που επηρεάζουν και  ασκούν την πολιτική υγείας γνωρίζουν αλλά και ομολογούν ότι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο πυλώνας και η βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,  έχει τον ποιο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το Ε.Σ.Υ. της χώρας αλλά και της ασφαλούς διαχείρισης της όποιας υγειονομικής κρίσης, δυστυχώς και εδώ καμία πολιτική μέριμνα δεν πάρθηκε ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμό της.

Η πάγια διαχρονική μας θέση είναι ότι στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ. ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια. Η Πολιτεία να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας, υπηρεσίες που θα είναι ποιοτικές, με ισότιμη πρόσβαση  και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.

ΖΗΤΑΜΕ:

1.       Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων των οργανισμών των Κέντρων Υγείας για επαρκή στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν Κέντρα υγείας χωρίς Παιδιάτρους - Οδοντιάτρους – Ακτινολόγους κλπ . Ρωτάμε είναι πολυτέλεια ?

2.       Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με τομείς σε όλα τα Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένους με προσωπικό ειδικότητας πληρώματος ασθενοφόρου - διασώστη   για την ασφαλή και ολοκληρωμένη κάλυψη  σε 24ωρη βάση των περιοχών ευθύνης των Κέντρων Υγείας (στο πρότυπο λειτουργίας του ΚΥ Ελασσόνας) . Δεν είναι δυνατόν τα ασθενοφόρα να στελεχώνονται με οπλίτες με ανειδίκευτους οδηγούς και να καλείται το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει χρέη διασώστη .Γυρίσατε την διαδικασία των διακομιδών 50 χρόνια πίσω .  Άμεση απόσυρση όλων των εγκυκλίων  σχετικά με τις οδηγίες για τις διακομιδές.

3.       Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων για τους ασθενείς και το προσωπικό, των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και εξίσωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των ΚΎ με αυτά των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

4.       Άμεση λειτουργία του θεσμού των επισκεπτών ιατρών ειδικοτήτων για την πραγματοποίηση εβδομαδιαίων ιατρείων στα κέντρα υγείας.

5.       Σχεδιασμό και ανάπτυξη σύγχρονων  προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας από την Π.Φ.Υ με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώνει τις ομάδες εργασίας για την εφαρμογή των εν λόγο προγραμμάτων.

6.       Κτιριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με ταυτόχρονη αναβάθμιση του συνόλου του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

7.       Άμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ΄οίκον νοσηλείας από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δυο δομών.

8.       Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

9.       Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού όλων των δομών υγείας

10.   Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,  στην πραγματικότητα ενισχύουμε και  αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Ε.Σ.Υ της χώρας,  ενώ  η αποδυνάμωση της Π.Φ.Υ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της δευτεροβάθμιας περίθαλψης που είναι τα νοσοκομεία μας, με τον πολίτη να ζει τις γνωστές τραγελαφικές  καταστάσεις  όπως είναι η  πολύωρη αναμονή για μια απλή εξέταση και τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας και για  τη  βελτίωση στο μέγιστο δυνατό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη και συνάνθρωπο.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΥΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ .

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.