Γιάννης Καριπίδης: Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα για ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος πρόνοιας
To δημογραφικό ζήτημα αποτελεί κυρίως ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα για ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος πρόνοιας όπως αυτό που επιδιώκει η ελληνική πολιτεία. Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για την εξάλειψη των ανισοτήτων και οφείλει να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.
Για να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα του δημογραφικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι παροχές σε είδος και χρήμα όσον αφορά τις δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, ξεκινούν με την υλοποίηση ενός κοινωνικού μισθού, για την ενίσχυση του εισοδήματος των οικογενειών καθώς και ενός κοινωνικού επιδόματος στις μητέρες, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικογενειακή διαβίωση και την καθημερινότητα. Η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα του δημογραφικού προβλήματος, ενισχύει έτσι την μητέρα και την φροντίδα του παιδιού. Οφείλουμε να εγγυήθουμε την αξιοπρέπεια και την ενεργό συμμετοχή, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, των αναπήρων και των ηλικιωμένων.
Το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) θα πρέπει να αποτελεί ένα νέο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος, το οποίο θα μπορούν οι μητέρες να λαμβάνουν από την γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Οφείλει η πολιτεία να αυξήσει το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί και να διευρύνει τα ειδοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Η εξίσωση της άδειας μητρότητας, στις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες καθώς και η καθιέρωση άδειας μητρότητας, είναι μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Όσον αφορά τη φροντίδα του παιδιού η δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δωρεάν χορήγηση σχολικών γευμάτων μεσογειακής διατροφής, η καινοτόμα παροχή δωρεάν άθλησης στα παιδιά του δημοτικού σχολείου και τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, η νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύσει τις Υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας για περιστατικά κακοποίησης ή παραμέλησης του παιδιού καθώς και η υποχρέωση ανάπτυξης πολιτικής διασφάλισης του παιδιού σε όλα τα σωματεία, αποτελούν επίσης μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα.
Σε ένα σύγχρονο ευρωπαικό προοδευτικό κράτος, η αύξηση του αναπηρικού εισοδήματος, η εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού χωρίς επιβαρύνσεις, οι παροχές φροντίδας από τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα ενδοοικογενειακά προβλήματα της καθημερινότητας.
Σε τοπικό επίπεδο, οι προσβάσιμες γειτονιές των πόλεων, η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στα δημοτικά διαμερίσματα με έργα που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν το εισόδημα των οικογενειών και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα δώσουν την δυνατότητα οι νέοι και οι νέες να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται για μια πιο αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή, με οικονομικές απολαβές που θα τους δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια.
Με τη κεντρική πολιτική σκηνή να αλλάζει ριζικά την αντίληψη στο ζήτημα της λεγόμενης "αποκέντρωσης", με νέες μόνιμες προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, με ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, μπορεί η ελληνική οικογένεια να στηριχθεί σε στέρεα θεμέλια ανασυγκρότησης της, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Τέλος οφείλουμε να ενσωματώσουμε πλήρως τις οικογένειες μεταναστών και των παιδιών τους, που διαμένουν, εργάζονται, σπουδάζουν και συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια, ώστε να ενισχύσουμε επιπλέον τα μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος, σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο.
Γιάννης Καριπίδης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ελασσόνας