Συνεχείς ελέγχους για την αποτροπή νοθείας της φέτας, ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας
Έπειτα από συζητήσεις, συναντήσεις και συσκέψεις τεσσάρων μηνών σε Λάρισα και Αθήνα, μεταξύ της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και της ηγεσίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τέθηκαν τα πιο βασικά προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου που επείγουν άμεσης αντιμετώπισης.
Ταυτόχρονα κατατέθηκαν και προτάσεις και για άλλα ζητήματα όπως η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και προτάσεις για την αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
Όπως σημειώνεται από την Ομοσπονδία «τα βασικά προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά από τη μεριά της Ομοσπονδίας ήταν τα εξής: Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι, για την αποτροπή νοθείας της φέτας. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβολή άδικων περικοπών της βασικής και άλλα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Άμεση και σωστή αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από πυρκαγιές και πλημμύρες. Μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση όλων των βασικών θεμάτων. Την οποία και την δώσαμε. Δυστυχώς όμως τέσσερις μήνες μετά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο για επίλυση των προβλημάτων.
Οι έλεγχοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η προσδοκία που υπήρχε με τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής έχει εξανεμιστεί διότι δεν υπάρχουν πόροι χρηματοδότησης, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, ΕΛΓΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένοι οργανισμοί και το σύστημα Άρτεμις 2 θα λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια αν αποφασίσουν κάποια στιγμή από το υπουργείο να προκηρύξουν τον διαγωνισμό της τεχνικής υποστήριξης.
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης. Μετά Βάρρα εποχή, επικρατεί ένα χάος στην κυριολεξία. Φιλότιμες προσπάθειες του νέου προέδρου και κάποιων υπηρεσιακών να μπει μια σειρά αλλά το τρένο ήδη χάθηκε.
Όσον αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη αρωγή. Πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστό 70% αιγοπρόβατα και 50% στα βοοειδή, αν και ορισμένοι είναι κάτω από αυτό το ποσοστό, στο δε πάγιο κεφάλαιο ήρθε το 5.2 να αποτελειώσει κάθε ελπίδα. Το πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συνάδελφοι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως δεν αποζημιώνεται η αντικατάσταση, αλλά η επισκευή! Δηλαδή σε ένα κατεστραμμένο μηχάνημα το οποίο δεν επισκευάζεται, σου λένε πάρε καινούργιο με δικά σου λεφτά!
Έπειτα λοιπόν από όλα αυτά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητεί άμεσα από το Υπουργείο: Διαρκείς και εντατικοί έλεγχοι παντού. Χρηματοδότηση για τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας, μέσω ΕΛΓΟ. Αυστηροποίηση των ποινών σε επιχειρήσεις που νοθεύουν τη Φέτα. Σύνδεση της βάσης δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ. Στελέχωση των οργανισμών με προσωπικό. Άμεση καταβολή της περικοπής της βασικής ενίσχυσης.
Καρτέλα δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι οι παραγωγοί να γνωρίζουμε τα ποσά του τσεκ κατά την τρέχουσα ΚΑΠ. Καταβολή εντός του Απριλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όλους τους κτηνοτρόφους. Καταβολή εντός του Απριλίου των οικολογικών σχημάτων. Άμεση καταβολή αρωγής σε όσους δεν την έχουν λάβει. Σημαντικές παρεμβάσεις στο 5.2 ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δημιουργία ενός ευέλικτου και εφαρμόσιμου ecosheme, για όλους τους κτηνοτρόφους.
Ενόψει Πάσχα: Αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία, στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης κρέατος για ελληνοποιήσεις αμνοεριφείων και εφαρμογή του νόμου στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων και των μάρκετ» καταλήγει η Ομοσπονδία.