Με μεγάλη συμμετοχή η παράσταση διαμαρτυρίας των παραγωγών της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και των υπολοίπων περιοχή του Νομού Λάρισας στον ΕΛΓΑ

 Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, προχώρησαν αμυγδαλοπαραγωγοί, δενδροκαλλιεργητές και αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας, του Δήμου Τυρνάβου και άλλων περιοχών του Νομού Λάρισας, για να διαμαρτυρηθούν εντονότατα και προς τη διοίκηση και στα τοπικά ΜΜΕ για τα πορίσματα που εκδόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές του παγετού το 2023, όπου με συλλογικές εκτιμήσεις δόθηκαν αποζημιώσεις 10%, 60% και 100%, που όμως δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, αφού όπως τονίζουν υπάρχουν αστοχίες και λάθη στις εκτιμήσεις και τεράστιες αδικίες.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης τόνισαν πως: «έχουμε την πληροφορία πως θα συντελεστεί μια τεράστια αδικία εις βάρος των αγροτών στις υπερπρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιών, βερίκοκων, και ροδάκινων της ευρύτερης περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τραγική κατάσταση με τις ακαρπίες σε μια σειρά δενδρωδών καλλιεργειών, τον περονόσπορο που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Ήδη από πέρυσι φωνάζουμε και διεκδικούμε γι’ αυτό το ζήτημα».

Με τη σειρά τους ο Πρόεδρος Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου Κωνσταντίνος Βαρσαμής τόνισε πως: «Η διαμαρτυρία μας σήμερα είναι για τις συνολικές εκτιμήσεις που έγιναν. Ο κόσμος είναι απόλυτα δυσαρεστημένος» ενώ εντονότατα υπήρξαν τα παράπονα και από τον Πρόεδροι της Κοινότητας Αμουρίου κ. Καραγιάννη, με το παρόν να δίνουν στις διαμαρτυρίες παραγωγοί από το Πραιτώρι, τον Όλυμπο, το Σαραντάπορο, την Τσαριτσάνη καθώς και από τα Αραδοσίβια και την Αετοράχη. Ακόμη, οι αγρότες επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης λύσης στα ζητήματα της ακαρπίας των δενδρωδών καλλιεργειών όπως και του περονόσπορου στους αμπελώνες.

Ανεβαίνοντας η επιτροπή των παραγωγών στα γραφεία του ΕΛΓΑ, άκουσε από την διοίκηση του, να αναγνωρίζεται πως έγινε λάθος στις εκτιμήσεις και πως έχουν το δικαίωμα στον ανταποκριτή του ΟΓΑ στο Δήμο Ελασσόνας, να κατατεθούν αιτήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, με τον Πρόεδρο της ΕΟΑΝΣΛ Ρίζο Μαρούδα να τονίζει στους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στον εξωτερικό χώρο του ΕΛΓΑ, πως δεν θα κάνουν πίσω και θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση και επανεξέταση των πορισμάτων και αποζημιώσεων καθώς και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλιστεί αποζημίωση στο 100%.

Παράπονα εξέφρασαν και οι καρυδοπαραγωγοί που τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τον καύσωνα του 2023 ακόμα δεν τους έχουν αποσταλλεί ώστε να γνωρίζουν τι δικαιούνται στις αποζημιώσεις τους ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη για το αν θα κινηθούν και νομικά κατά του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια όλου του αγροτικού κινήματος. 

Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.