«Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη» - Στην κορύφωση του Θείου Δράματος συμμετέχει ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος, με τα Πάθη και Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicArte» στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.

Αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράδοση για την ευρύτερη περιοχή, εμπνεύστηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος και συνεχίζει με ιδιαίτερη θέρμη ο Μητροπολίτης κ.κ.Χαρίτων, όπου μετά από προτροπή του, μαζί με την Νεανική Χορωδία “musicArteψάλει και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του συλλόγου δημιουργώντας ένα φωνητικό σύνολο ογδόντα (80) μικρών και μεγάλων χορωδών.

 Τα χορωδιακά σύνολα musicArte θα ψάλλουν την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, κατά την Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών το γνωστό αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926). Ο συνθέτης, ο οποίος καθιέρωσε την a capella τετραφωνία δυτικού τύπου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική. Η τετράφωνη χορωδιακή προσαρμογή για παιδικό και μικτό χορωδιακό σύνολο, σεβόμενη την πρωτότυπη εναρμόνιση για ανδρική χορωδία και τις μελωδικές γραμμές του εξαιρετικά κατανυκτικού έργου του Πολυκράτη, έγινε από τον κ. Κων/νο Μάτη.

Την επομένη, 3 Μαΐου κατά την Ακολουθία του Επιταφίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνα, οι νεανικές «αγγελικές» φωνές θα ενωθούν με τους χορωδούς της μικτής χορωδίας του συλλόγου και σε «αντιφωνία» θα ψάλλουν τα «Εγκώμια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής», σύμφωνα με το βυζαντινό ύφος προσδίδοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επιτάφιο θρήνο. Τη διεύθυνση και διδασκαλία των χορωδιακών συνόλων έχει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.