Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στον Όλυμπο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας
Σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο πεζοπορικός εστιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την προώθηση του. Στόχος είναι να καταγραφούν οι βασικοί «ώριμοι» πεζοπορικοί τουριστικοί άξονες, που διατρέχουν τη Θεσσαλική γη, (οι οποίοι σιγά σιγά θα εμπλουτίζονται με τα παρακλάδια τους) ώστε το συντομότερο και μέσω ενός τελευταίας τεχνολογίας real time application στο κινητό, να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ενιαίο, ολοκληρωμένο, ασφαλές και δυναμικό προϊόν, που θα απευθύνεται στον σημερινό ταξιδιώτη.
Από τον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Πήλιο, και στα νησιά, όλη η Θεσσαλική γη είναι διάσπαρτη με μονοπάτια εξαιρετικά ελκυστικά στον σημερινό επισκέπτη, Έλληνα και ξένο.
Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής διάνοιξης και συντήρησης αυτών των μονοπατιών, από διάφορους δημόσιους φορείς, συλλόγους αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες. Όλα έγιναν με καλές προθέσεις, χωρίς όμως συνεννόηση και συντονισμό, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τουριστικό προϊόν «μονοπάτια Θεσσαλίας» να μην είναι ολοκληρωμένα προσβάσιμο στον επισκέπτη.
Την ανάγκη συντονισμού εντόπισε η νέα Περιφερειακή Αρχή και η Ειδική Σύμβουλος Τουρισμού Μάγια Τσόκλη, ξεκίνησε μία εκτεταμένη και σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει καταρχάς μια άμεσα καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Στο πλαίσιό δημιουργήθηκε ένα άτυπο «κέντρο επιχειρήσεων», το οποίο και συνέλεξε τις απαραίτητες πληροφορίες από όλους τους εμπλεκόμενους (αιρετούς Δήμων και ΠΕ, υπαλλήλους υπηρεσιών, επαγγελματίες, φορείς, συλλόγους, εθελοντές ιδιώτες).
Αυτές οι πληροφορίες αναλύθηκαν χθες Παρασκευή 26 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου του Διοικητηρίου Μαγνησίας και Σποράδων στο Βόλο, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 45 εκπρόσωποι φορέων από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες (20 μέσω τηλεδιάσκεψης). Η σύσκεψη διήρκησε 3 ώρες και κατέθεσαν τις απόψεις τους 25 ομιλητές.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφερόμενος στην σημασία του πεζοπορικού τουρισμού τόνισε ότι η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να καταστεί πόλος έλξης για ξένους και Έλληνες επισκέπτες.
Στο ίδιο μήκος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.
Η Ειδική Σύμβουλος τουρισμού κα Μάγια Τσόκλη, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Γιάννης Αναστασίου, ο συντονιστής Παναγιώτης Δρίβας, ο επαγγελματίας του υπαίθριου τουρισμού Δημήτρης Βαραλής και ο ειδικός σύμβουλος Κώστας Κίτσος έθεσαν ένα πλαίσιο σύμφωνα με τους επιθυμητούς στόχους και τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου με πάνω από 100 καταγραφές μονοπατιών σε 18 ημέρες από διάφορους ενδιαφερόμενους. Πολύτιμη υπήρξε η παρουσία στο πάνελ και η τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Φτίκα, Γενικής Διευθύντριας Δασών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.