Σαν σήμερα η πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας – Το χρονικό της τραγωδίας και το «θαύμα» με την αρχιλοχία
Σαν σήμερα πριν επτά χρόνια, μια τραγωδία στις τις Ένοπλες
Δυνάμεις. Ένα ελικόπτερο Χιούι έπεσε στο Σαραντάπορο παίρνοντας μαζί του τις
ζωές τεσσάρων στρατιωτικών.
Ήταν 19 Απριλίου 2017 όταν στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε
στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Μία «μαύρη» μέρα ξημέρωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η
ελληνική αεροπορία θρηνεί. Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί, για τον θάνατο των
τεσσάρων νέων που χάθηκαν τόσο άδικα
εκείνο το πρωί της Τετάρτης.
Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο
συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο
υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Από θαύμα σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα.
Η ίδια λέει, εκτινάχτηκε μαζί με το κάθισμα της λίγο πριν
τη συντριβή και έτσι γλίτωσε από το θάνατο.
Η αρχιλοχίας μίλησε μετέπειτα για την τραγική εκείνη μέρα
και περιέγραψε τις στιγμές που βίωσε, ευχαριστώντας την Παναγία, που την πήρε
στην αγκαλιά της, όπως υποστηρίζει.
Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με
εντολή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου.
Το
Χρονικό της τραγωδίας
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος
των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των
ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο
Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην
Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικό, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Ποιοι ήταν οι νεκροί:
Ιωάννης Τζανιδάκης
Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Αποφοίτησε το 1984 από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009 διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. Ως ταξίαρχος, ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Το Μάρτιο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.
Θωμάς Αδάμος
Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.
Πατέρας τριών παιδιών, υπηρετούσε στην 1η Στρατιά στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δημοσθένης Γούλας
Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.
Το Αρτεσιανό Καρδίτσας θρηνούσε για τον άτυχο στρατιωτικό Δημοσθένη Γούλα, τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου.
Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά. Στην Καρδίτσα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφυγε το παιδί με τα “χαμογελαστά” μάτια.
Κωνσταντίνος Χατζής
Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού)
Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα
συγκεκριμένα ελικόπτερα. Ήταν μόλις ένα χρόνο παντρεμένος.
Η επιζήσασα Βασιλική Πλεξίδα
Η 27χρονη Αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα είναι η μοναδική επιζήσασα από την τραγωδία στο Σαραντάπορο.
O κ. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, υπάλληλος της ΔΕΗ – Ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στα συντρίμμια
Δημοσθένης Χατζηλέλεκας: Ο άνθρωπος που έφτασε πρώτος στα συντρίμμια
Το πρωί της 19ης Απριλίου του 2017 το κλιμάκιο της ΔΕΗ στην Ελασσόνα ειδοποιήθηκε από κατοίκους του Σαρανταπόρου ότι είχε κοπεί το ρεύμα. Οι εργαζόμενοι προσπαθώντας να εντοπίσουν την βλάβη χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν να ψάχνουν την περιοχή. Φυσικά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τους 5 στρατιωτικούς ήταν η αιτία της διακοπής του ρεύματος.
Ο εργαζόμενος της ΔΕΗ στην Ελασσόνα Δημοσθένης Χατζηλέλεκας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ψάχνοντας να δει τι είχε συμβεί αντίκρισε μπρος τα μάτια την τραγωδία. «Στο σημείο που ψάχναμε είχε πάρα πολύ ομίχλη. Μόλις άρχισα να ανεβαίνω το βουνό και να παίρνω τα σύρματα με την σειρά είδα κάτι συντρίμμια. Δίπλα από τα συντρίμμια ήταν η κοπέλα δεμένη στο κάθισμα δίπλα σε ένα μικρό πουρνάρι. Πλησίασα και είδα ότι ήταν στη ζωή. Την μίλησα, αλλά δεν απαντούσε. Είχε Άγιο που πραγματικά έζησε από αυτή την πτώση», περιγράφει ο υπάλληλος της ΔΕΗ.
Ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας για πολλά λεπτά της ώρας μέχρι στο σημείο να φτάσουν τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων συνομιλούσε με τους επιτελείς του ΓΕΑ, αλλά και του ΑΤΑ προσπαθώντας να τους δώσει εικόνα για την κατάσταση των επιβαινόντων. Επιτακτικά του ζητούσαν να μη σταματήσει την επικοινωνία με την Βασιλική Πλεξίδα, η οποία όπως αποδείχθηκε αφότου ερευνήθηκε ο χώρος ήταν η μοναδική που επέζησε από την πτώση του Χιούι στο Σαραντάπορο. Η προσπάθεια για τον εργαζόμενο της ΔΕΗ ήταν τιτάνια καθώς προσπαθούσε να εφαρμόσει τις εντολές που λάμβανε. «Προσπαθούσα επί 45 λεπτά να της μιλάω για να έχει επαφή. Χτυπούσε το τηλέφωνό της και ήταν συγγενείς της. Δεν το σήκωσα. Συνέχισα να της μιλάω για να δω αν μπορεί να ανταποκριθεί. Έπρεπε να είμαι σε επικοινωνία μαζί της γιατί δεν έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλός της. Κάποια στιγμή και ενώ της μιλούσα ψέλλισε ”νερό”» εξιστορεί ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας.
Το «ευχαριστώ» της Αρχιλοχία
Στη συνέχεια Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε την Αρχιλοχία και την μετέφερε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. «Με σημάδεψε αυτό το περιστατικό. Σώθηκε ένας άνθρωπος. Μακάρι να μπορούσαν να ζήσουν και οι υπόλοιποι» αναφέρει.
Μετά την περιπέτειά της και αφού βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μήνες η Βασιλική Πλεξίδα πήρε και ευχαρίστησε τον υπάλληλο της ΔΕΗ που την βοήθησε στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. «Με πήρε τηλέφωνο μετά το συμβάν. Δεν θυμόταν τίποτα. Ήταν όταν βγήκε από το νοσοκομείο. Θυμάται ότι η Παναγία την πήρε από το ελικόπτερο και την έβαλε δίπλα από το πουρνάρι, όπως μου είπε. Με ευχαρίστησε για ότι έκανα για εκείνη», λέει ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας.