Στις Βρυξέλλες ομιλητής σε εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών ο Βασίλης Κόκκαλης

 Σε εκδήλωση που αφορά το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών και τελεί υπό την αιγίδα της ευρωβουλευτή κ. Έλενας Κουντουρά, θα είναι ομιλητής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Ομιλίτρια θα είναι επίσης μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023, κ. Μαρία Καρυστιανού.

Η εκδήλωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου, τιτλοφορείται «Σιδηροδρομική Τραγωδία στα Τέμπη: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια», θα εξετάσει τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI που διέταξε να μείνει ανοικτή η Αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023 και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία για τη συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Επιτροπή TRAN, διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση, επαναφέροντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες εβδομάδες πριν την λήξη των εργασιών του.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η σε βάθος ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών για την υπόθεση αυτή και να διερευνηθούν τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί θεσμικά ενισχυμένη διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι το τραύμα του εγκλήματος των Τεμπών δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη, εξακρίβωση των αιτιών και απόδοση ευθυνών.

Οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν θα αναφερθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, της μίας εκ των δύο Επιτροπών όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση με φυσική παρουσία είναι:

· Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023

· Karima Delli, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

· Keir Fitch, Επικεφαλής της Μονάδας Μεταφορών και Κινητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

· Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας, Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τα Τέμπη

Θα τοποθετηθούν με διαδικτυακή σύνδεση οι:

· Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ)

· Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

· Ελεονώρα Γεωργίου, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων

· Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων

· Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα τραυματίας

Συντονίζει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.