Συνάντηση Λιακούλη με Ελασσονίτες για την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου

Προγραμματισμένη συνάντηση στο πολιτικό της γραφείο στη Λάρισα, με αιρετούς, αλλά και κατοίκους του δήμου Ελασσόνας πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας  Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη γενικότερης αναβάθμισης της περιοχής, μέσα από τη βιώσιμη αξιοποίηση του Θεσσαλικού Ολύμπου, που θα επιτρέψει τη μετατροπή της ορεινής μειονεκτικότητάς της, σε παραγωγικό πλεονέκτημα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο.

Ειδικότερα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τους προέδρους της Επαρχίας Ελασσόνας, του τοπικού Συμβουλίου Καρυάς κ. Νίκο Κατσίβελο και Ευαγγελισμού κ. Λιούρα Σπύρο,  καθώς και με τους ενεργούς πολίτες της περιοχής κ.κ. Δήμο Δάσσιο και Γεώργιο Χατζή, με το σύνολο των παρισταμένων να συμφωνεί πως όλες οι σχετικές διαδικασίες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας πρέπει να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς το κεντρικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Έχω επισημάνει πολλές φορές πως τώρα είναι η ώρα του Ολύμπου!

Τώρα που η Θεσσαλία προσπαθεί να ξανα-σταθεί στα πόδια της και απαιτείται ένα νέο συνολικό, όσο και συνεκτικό όραμα που εκτός από την αναγκαία ανάταξη της αγροτικής παραγωγής μετά τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα ενσωματώνει οριστικά και αμετάκλητα ακόμη μία ορεινή περιοχή της  Θεσσαλίας, στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Έναν χάρτη, ο οποίος δυστυχώς μέχρι στιγμή δεν περιλαμβάνει το ν. Λάρισας, εν αντιθέσει με τους όμορους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

 Η μέριμνα, άλλωστε, των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δεν αποτελεί κάποιας μορφής ‘’εθελοντική’’ κίνηση ‘’αβροφροσύνης’’ από το κεντρικό κράτος, αλλά απαρέγκλιτη Συνταγματική πρόβλεψη, σύμφωνα με το Άρθρο 106, το οποίο ρητά περιλαμβάνει ρήτρα ορεινότητας, για να διασφαλίσει ειδική μέριμνα για τις ορεινές περιοχές.

Και προσωπικά –τα τελευταία 5 περίπου χρόνια- δεν σταμάτησα λεπτό να υπενθυμίζω αυτό το γεγονός από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, σε διαδοχικά νομοσχέδια, αλλά και ως αιχμή του αγώνα μου για την ανάπτυξη του νομού μας.

Σε ό,τι αφορά τον Θεσσαλικό Όλυμπο, η αξιοποίησή του είναι αυτονόητη ως παγκόσμια απαίτηση, αφού το μυθικό βουνό μας διαθέτει εφάμιλλο, όσο και ισχυρό brand name με τα κλασσικά μνημεία της Ελλάδας και τους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς της, άλλων περιοχών.

Αλλά τι έχουμε δει έως τώρα στην πράξη;

  Έχουμε δει σε εφαρμογή, μόνο την άνιση ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου, σε σχέση με την ανάπτυξη του Πιερικού Ολύμπου, που γεωγραφικά ωστόσο διαχωρίζονται μόνο από ένα νοητό ‘’σύνορο’’ του πολιτικού χάρτη. Αυτήν την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε, αρκεί να πιστέψουμε στα φυσικά πλεονεκτήματα του Τόπου μας και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν τον κοινό στόχο, με ένα από κοινού εμπεριστατωμένο στρατηγικό πλαίσιο ενεργειών.

Η ολοκληρωμένη διασύνδεση και δικτύωση του Θεσσαλικού και Πιερικού Ολύμπου σε ένα ‘’όλο’’, σε ένα ενιαίο σύνολο, είναι αδήριτη ανάγκη.

Και αυτό μπορεί να γίνει με την προστιθέμενη αξία που θα προσέφερε στην περιοχή, η λειτουργία συγκεκριμένων δομών όπως ενός Μυθολογικού Πάρκου (ήδη εδώ και χρόνια εχει επίσημα μελετηθεί και απαιτείται η επικαιροποίησή του) καθώς και η δημιουργία υποστηρικτών υποδομών του.

Ήδη, έχω συζητήσει επανειλημμένα με το Δήμο Ελασσόνας και τη Δημοτική αρχή για το θέμα, με τους τοπικούς φορείς της Ελασσόνας, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων καθώς και με πολίτες του νομού.

Απαιτείται άμεσα σύγχρονος επανασχεδιασμός, επικαιροποίηση των μελετών, οδικός χάρτης εφαρμογής με όλες τις παρεμβάσεις, τις πηγές χρηματοδότησης και τα οφέλη που θα απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι της Ελασσόνας και του νομού , από την οικονομική, αναπτυξιακή, τουριστική, κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική και παραγωγική αναγέννηση της περιοχής.

Και βέβαια, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο ανεκτίμητο φυσικό περιβάλλον, την τοπική χλωρίδα και πανίδα, που δεν πρέπει να διαταραχθούν, αλλά αντιθέτως να προστατευθούν, να προβληθούν και να βελτιωθούν, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει π.χ. στις Κυκλάδες, όπου ο τουρισμός ‘’με κάθε τίμημα’’ κινδυνεύει να διαταράξει ριζικά και δια παντός τη γραφικότητα των νησιών μας.

 Συνέργειες τώρα, λοιπόν, μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, τοπικής κοινωνίας, αιρετών και βουλευτών, ανεξαρτήτως ‘’χρώματος και κόμματος’’, για να μετατρέψουμε τον Τόπο μας, σε κάτι που θα μας κάνει ακόμη πιο περήφανους απ’ ό,τι είμαστε τώρα…».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.