Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Ελασσόνα

Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Ελασσόνας σε κλίμα συγκίνησης, το μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, το οποίο μεταφέρθηκε μία εβδομάδα αργότερα λόγω τον εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Αρσενίου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτωνας και συλλειτούργησαν, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Παναγιώτης Σοφιανός.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα ώστε να τιμήσουμε τους προγόνους μας οι οποίοι εξαετίας της πίστης τους, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες. Εξαιτίας της πίστης τους μαρτύρησαν, υπέστησαν τα πάνδεινα βασανιστήρια και έφθασαν στο σημείο να δώσουν την ίδια τους τη ζωή  για την πίστη του Χριστού την Αγία. Όλοι μας γνωρίζουμε , γιατί και στην περιοχή μας έχουμε πολλούς ανθρώπους που οι πατέρες τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, ήρθαν από τα ευλογημένα χώματα του Πόντου. Γνωρίζουμε ότι έφυγαν χωρίς να πάρουν τίποτα απολύτως μαζί τους. Αυτή ήτανε η κοινή στρατηγική και εντολή. Να φύγουν χωρίς πάρουν τίποτα, ώστε κατά τη διάρκεια της πορείας και της της οδοιπορίας να φτάσουν μέχρι εδώ, να χαθούν από τις ταλαιπωρίες από τα βάσανα και από τις κακουχίες και τις αρρώστιες. Όμως αυτοί που έφτασαν εδώ, έφεραν μαζί τους κάτι πολύ σημαντικό. Και αυτό ήταν η πίστη τους στον Θεό, η πίστη που τους κράτησε ζωντανούς, που κράτησε τη μνήμη του Πόντου, διότι αν από τους 700.000 περίπου την εποχή εκείνη που απαριθμούσε η περιοχή του Πόντου και της Ιωνίας, οι 353.000 δολοφονήθηκαν και χάθηκαν. Όλοι αυτοί είχαν μέσα τους την πίστη του για το Χριστό. Θα ήταν πολύ εύκολο να αλλάξουν την πίστη τους και να έχουν μία όμορφη και ωραία ζωή, να παραμείνουν εκεί στους τόπου τους, να συνεχίσουν τις εργασίες τους και να γίνουν μουσουλμάνοι, αλλά προτίμησαν όμως το μαρτύριο από το να απαλλαγούν από αυτό. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία και χαίρομαι που εδώ στην πόλη και την επαρχία μας, κάθε χρόνο, η Ένωση Ποντίων διοργανώνει τις εκδηλώσεις  μνήμης για όλους αυτούς τους ανθρώπους που άδικα έχασαν και τις πατρίδες τους και τα σπίτια τους και τις ίδιες τους τις ζωές.
Εύχομαι ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου, να αναπαύσει τις ψυχές όλων αυτών των μαρτύρων, διότι μάρτυρες λογίζονται, και σε όλους εμάς να δίνει νου, φωτισμό και ομόνοια ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής μας».

Τίμησαν με την παρουσία τους, το ΔΣ της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καριπίδης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας και Στέλιος Δημουλάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ελασσόνας Θανάσης Μπίζιος, ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το απόγευμα και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα: 19:30 μ.μ. | Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα

"Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και Ανάδειξης του Ποντιακού Ελληνισμού"

-Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
-Χαιρετισμοί.
-Ομιλία από τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό κ. Ταξίδη Ευστάθιο.

Θεατρικό-αφηγηματικό δρώμενο με τον Τάκη Βαμβακίδη "Το Δάκρυ της Μνήμης"- Στη λύρα ο Δημήτρης Πιπερίδης.

Παρουσίαση: Ευαγγελία Ράπτου-Στεργιούλα Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συμμετέχουν: Η χορωδία της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, οι χορευτικές ομάδες της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.

Με την υποστήριξη: Ράδιο Ελασσόνα 88.4 - elassona884.gr - elassona-city.gr

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.