Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ελασσόνα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Αρσένιο (φωτ.- video)

Με θρησκευτική κατάνυξη και την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε ο πολιούχος της πόλης της Ελασσόνας, Άγιος Αρσένιος, προεξάχοντος του Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα.

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, συλλειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Νικάνορος και π. Νεόφυτος από την Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας, ο διάκονος π. Παναγιώτης Σοφιανός και συμπροσευχήθηκε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού και αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου. 

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Γεωργίου Λεμονόπουλου

Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ.Χριστοφόρος αναφέρθηκε στην θυσιαστικότητα των Μυροφόρων και των Κηδευτών Νικοδήμου και Ιωσήφ οι οποίοι φρόντισαν το νεκρό μα ζωοποιό Σώμα του Χριστού μας αλλά και στον βίο του εορτάζοντα Πολιούχου Αγίου Αρσενίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το 10ετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, όπου το παρών έδωναν και συγγενικά του πρόσωπα.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας, εκτός από τις ευχές του προς το εκκλησίασμα, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ.Χριστοφόρο για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του εορτασμού της μνήμης του Πολιούχου της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 18 χρόνια (…στις 14 Μαΐου του 2006), μετά από προσπάθειες του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, επέστρεψαν από τη Ρωσία και θα φυλάσσονται για πάντα στο φερώνυμο ιερό ναό της Ελασσόνας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος τιμάται με αντίστοιχες πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας παραβρέθηκαν, ο αναπληρωτής Δημάρχου Δημήτρης Καρανίκας, η αντιδήμαρχος Έλενα Ταζέ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ελασσόνας και της παράταξης «ΑλλάΖουμε» Θανάσης Μπίζιος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελασσόνας Πόπη Φώλλα, η πρώην έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, ο υποψήφιος ευροβουλευτής και επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης, ο διοικητής της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθέριος Μουλτσιάς, ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς και πλήθος πιστών.

Λίγα λόγια για το Άγιο Αρσένιο:

Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε το 1550 στα Καλογριανά της Καρδίτσας. Στα Τρίκαλα μορφώθηκε και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Δούσικου Πύλης Τρικάλων. Το 1579 χειροτονήθηκε ιερέας, ενώ λίγο αργότερα σπούδασε στη Σχολή του Πατριαρχείου και έγινε εφημέριος στον Ι. Ν. της Παμμακαρίστου.

Το 1584 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β΄ ο Τρανός, ο από Λαρίσης (που είχε ανεβεί στο θρόνο για δεύτερη φορά), χειροτόνησε τον Αρσένιο, Επίσκοπο Ελασσόνας και Δομενίκου.

Δυο έτη αργότερα μετέβη για μια διορθόδοξη συνάντηση στη Μόσχα, αλλά κατά την επιστροφή του διέμεινε στην Ουκρανία, μετά από παράκληση των εκεί Ορθοδόξων, για να ενισχύσει τον αγώνα τους κατά της Ουνίας των Παπικών.

Το 1588 συνόδεψε τον Πατριάρχη στη Μόσχα, όπου μετά από παρότρυνση του τσάρου Θεοδώρου Ιβάνοβιτς, εγκαταστάθηκε μόνιμα. Το 1597 έγινε αρχιεπίσκοπος Αρχαγγέλων (Αρχαγγέλσκ) και το 1613 αρχιεπίσκοπος Τβέρης (Τβερ) και Κασίν. Από το 1615, τέλος, δεποίμανε την Αρχιεπισκοπή Σουζντέλ και Ταρουσίου.

Εκοιμήθη την 13η Απριλίου του 1621. Η Ελασσόνα τα τελευταία χρόνια τιμά τη μνήμη του την Κυριακή των Μυροφόρων, δηλαδή την επόμενη Κυριακή από την «Κυριακή του Θωμά».

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων του 2006 η Ελασσόνα πανηγύρισε την έλευση των ιερών λειψάνων του Αγ. Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσόνος, τα οποία παραχωρήθηκαν στη Μητρόπολη Ελασσόνας από το Πατριαρχείο Μόσχας, κατόπιν αιτήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος και παράκληση του Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου.

Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ιερός προσκυνηματικός ναός, που τιμάται στον Άγιο Αρσένιο και αποθησαυρίζει τα λείψανα του αγίου σε ειδική λάρνακα.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.