Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τιμούν Λιβάδι, Στεφανόβουνο και Δεσκάτη

Τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 20 και 21 Μαΐου, οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί στο Λιβάδι Ελασσόνας, στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας και στη γειτονική Δεσκάτη Γρεβενών, η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος.

Σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής των Αγίων, το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ αύριο Τρίτη, 21 Μαΐου το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, θα χοροστατήσει το απόγευμα της Δευτέρας (20/5) στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας και το πρωί της Τρίτης (21/5), ανήμερα της εορτής, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Δεσκάτη Γρεβενών, όπου θα συγχοροστατήση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ.
Λίγα στοιχεία για τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λιβαδίου:
Είναι μεταγενέστερος του ναού της Παναγίας κατά 150 έτη. Αναφέρεται από τον Άνθιμο τον Ολυμπιώτη για τις δωρεές του, το 1771. Ο ναός, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο, ανακαινίστηκε το 1884, με διαφορά δύο ετών από την ανακαίνιση του ναού της Παναγίας. Είναι πετρόκτιστος, μεγάλων διαστάσεων, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Εσωτερικά κοσμείται με όμορφο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και άμβωνα.
Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δεσκάτης
Είναι ο πολιούχος της Δεσκάτης. Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με δίριχτη στέγη, πετρόκτιστος, ευρύχωρος και διαθέτει επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Εσωτερικά κοσμείται με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες το 1893 επί αρχιερατείας του δεύτερου μητροπολίτου Δεσκάτης Ιωάννου. Επίσης από τους ίδιους ξυλογλύπτες είναι κατασκευασμένα ο αρχιερατικός θρόνος του Ιερού Ναού και τα δύο προσκυνητάρια. Αξίζει να γίνει αναφορά στην αργυρή λειψανοθήκη σε σχήμα ανθρώπινου χεριού με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Τρύφωνος και του Αγίου Ιερόθεου(1834), στην έντυπη έκδοση του Ευαγγελίου(τέλη 18ου αιώνα) και στη Β΄ όψη του Ευαγγελίου με αποκλειστικό θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (αρχές 20ου αιώνα).
Α.Ν. - Γ.Μ. 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.