«Μνημείο της Φύσης» πλάτανος 850 ετών στη Βερδικούσια

«Μνημείο της Φύσης» ονομάστηκε ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Βερδικούσιας Ελασσόνας. Ο πλάτανος που βρίσκεται στο ξωκλήσι του Άι Γιώργη, πέντε χιλιόμετρα νότια του χωριού, έπειτα από αίτημα κατοίκων και φορέων της Δημοτικής Κοινότητας Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να ονομαστεί «Μνημείο της Φύσης».

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στο Δασαρχείο Ελασσόνας και στους αιτούντες κατοίκους Βερδικούσιας. Ο δασάρχης Ελασσόνας κ. Χρήστος Αναστόπουλος, μετά από αυτοψία στον τόπο του μνημείου, γνωμάτευσε πως ο αγέρωχος πλάτανος είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το πόρισμα του Δασαρχείου Ελασσόνας, μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δασάρχης Ελασσόνας χωρίς χρονοτριβή τα έστειλε στην επιθεωρήτρια Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, κ. Ζωή Φτίκα.

Στη συνέχεια τα έγγραφα αυτά, μαζί και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιθεώρησης Συντονισμού Δασών, εστάλησαν στα αρμόδια Υπουργεία, για την επικύρωσή τους.

Ο φάκελος για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας περιείχε πλήρη στοιχεία της επίσημης μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντάκτης της μελέτης ήταν ο σπουδαίος και καταξιωμένος επιστήμονας καθηγητής Θεοχάρης Δ. Ζάγκας (καταγωγή από το Δομένικο Ελασσόνας), διευθυντής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασονομίας του Α.Π.Θ.

Η μελέτη ήταν δωρεά του Α.Π.Θ. στη Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας.

Από τη μελέτη αυτήν προκύπτει πως ο θρυλικός πλάτανος είναι 850 ετών και αποτελεί «Μνημείο της Φύσης». Η επίσκεψη του διακεκριμένου επιστήμονα στον μνημειακό πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Θανάση Αστερίου Δήμκο.

Η μελέτη προβλέπει, εκτός των άλλων, την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίησή του ως σημαντικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής με το προσωνύμιο «Ο μνημειακός πλάτανος της Βερδικούσιας».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Το δέντρο ανήκει στην κατηγορία των μνημειακών. Αποτελεί δε, ένα μνημείο της φύσης, μεγάλης οικολογικής και ιστορικής αξίας με ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βερδικούσιας όσο και του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επομένως, θα πρέπει να ενταχθεί στο μελλοντικό δίκτυο των αξιοθέατων της Βερδικούσιας και της ευρύτερης περιοχής. Και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής και της συστηματικής προστασίας, από κάθε μορφής κίνδυνο, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής όσο και από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δήμκος, «θα πρέπει να επισημανθεί πως ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα των κατοίκων της όμορφης κωμόπολης Βερδικούσιας και χωρίς κωλυσιεργίες, αλλά με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα πήραν μια ιστορική απόφαση. Να ονομάσουν τον Μυθικό Πλάτανο «Μνημείο της Φύσης», με πολλαπλά οφέλη για τη Βερδικούσια και για την ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο έπραξε και ο δασάρχης Ελασσόνας κ. Χρήστος Αναστόπουλος και η επιθεωρήτρια Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών κ. Ζωή Φτίκα. Με γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και με διάθεση να βοηθήσουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, πήραν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με διαδικασίες εξπρές την προώθησαν στα συναρμόδια Υπουργεία για να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση.

Άλλωστε, η κ. Ζωή Φτίκα ήταν πρ. δασάρχης Ελασσόνας και γνώριζε πολύ καλά την περιοχή όπου βρίσκεται ο μυθικός πλάτανος και είχε προσωπική άποψη επ’ αυτού του θέματος.

Σε τούτον εδώ τον τόπο είναι ευλογία Θεού (και είμαστε πολύ τυχεροί) που έχουμε τόσο άξιους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι τα Δασαρχεία και οι επιθεωρήσεις συντονισμού δασών. Τότε ο τόπος πάει μπροστά. Όταν στο τιμόνι των συναρμοδίων υπηρεσιών υπάρχουν άνθρωποι με κύρος, με σοβαρότητα, με συνέπεια και ισχυρή θέληση, τότε διασώζονται, αναδεικνύονται και αξιοποιούνται θέματα μεγάλης πολιτισμικής κληρονομιάς με τεράστια ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική, οικολογική και θρησκευτική αξία».

Θανάσης Αραμπατζής (Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.