Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις στην Ελασσόνα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ. – video)

 Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (οι οποίες μεταφέρθηκαν μία εβδομάδα αργότερα λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Αρσενίου) που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου  με την εκδήλωση "Πόντος, η Γαστρονομία στη Συλλογική Μνήμη". Μια δράση προκειμένου στη μνήμη των προγόνων τους να προσφέρουν και να παρουσιάσουν κάτι από τις γεύσεις των Ποντίων.

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Ελασσόνας σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από «Πλατεία Λαού») με την εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και Ανάδειξης του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.Χαρίτωνα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η δρ Κοινωνικής Λαογραφίας – μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου – εκπαιδευτικός κ.Ευαγγελία Ράπτου ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό κ. Ταξίδη Ευστάθιο.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε το θεατρικό-αφηγηματικό δρώμενο του Τάκη Βαμβακίδη "Το Δάκρυ της Μνήμης" όπου με την ερμηνεία ο γνωστός ηθοποιός από την  Αετοράχη Ελασσόνας, υπό τους ήχους της λύρας του Δημήτρη Πιπερίδη, καθήλωσε και συγκίνησε τους θεατές.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χορό ΣΕΡΑ από τους χορευτές της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας.

Συμμετείχαν επίσης, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, η χορωδία της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας και οι χορευτικές ομάδες της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.

Τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτωνας, η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού, οι βουλευτές Λίτσα Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας), οι αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Καριπίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και πλήθος κόσμου.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.