Στην Άζωρο Ελασσόνας παππούς 91 ετών μαζί στην κάλπη με εγγονό και δισέγγονο

 Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στην Άζωρο Έλασσόνας όπου βρεθήκαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ της εκπομπής “ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ” της ΕΡΤ3. Στην πλατεία του ιστορικού χωριού και έξω από την Κοινότητα όπου σήμερα λειτουργούσε και ως εκλογικό τμήμα, συναντήσαμε τον Πέτρο Τσακνάκη 91 ετών που ήρθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μαζί με τον εγγονό του και δισέγγονο του που φέρει και το ίδιο όνομα. 

Η χαρά του ήταν μεγάλη γιατί δίπλα του είχε τον εγγονό του και ένα από τα δισέγγονα του και άσκησαν μαζί το εκλογικό τους δικαίωμα. Το μεγάλο παράπονο του Πέτρου Τσακνάκη είναι ότι τα χωριά έχουν ερημώσει και μόνο σε κάποιες γιορτές και εκλογές, βλέπεις νέους ανθρώπους στο χωριό. 

“Τα χωριά μας έχουν ερημώσει και οι νέοι έχουν φύγει για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν φρόντισαν να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στα χωριά. Αποτέλεσμα κι εμείς να μην έχουμε κοντά μας τα παιδιά και αυτά να είναι κοντά στην οικογένεια τους. Σήμερα είναι καλά, αύριο θα είμαστε μόνοι μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Με μια σύνταξη των 360 ευρώ, με την ακρίβεια που υπάρχει δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Φοβούμαστε μην αρρωστήσουμε και πάμε στο γιατρό. Περάσαμε δύσκολα χρόνια και αντιμετωπίσαμε και πολέμους, αλλά ήμασταν δεμένοι. Τώρα είμαστε μακριά και μόνοι μας.” 

Στο ίδιο εκλογικό κέντρο το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ένας 96χρονος ο Κώστας Βουρονίκος που ζει μόνος του καθώς τα παιδιά του είναι μακριά. 

Τα προηγούμενα χρόνια οι εκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταμώσουμε με φίλους συγγενείς που έχουν φύγει από το χωριό για τα μεγάλα αστικά κέντρα η στην ξενιτιά, μας είπε ο Βαγγέλης Μάγειρας που διαμένει στη Λάρισα. 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αζώρου, Φώτης Τζιόκας μας είπε για την μείωση του εκλογικού σώματος που σημειώθηκε από το 1998 και μετά καθώς πολλοί συγχωριανοί του αναγκάστηκαν να πάρουν τα δικαιώματα τους και να τα μεταφέρουν στον τόπο διαμονή τους. 

Όσο για τους ξενιτεμένους, υπάρχουν σε πολλές χώρες αλλά τελευταία η παρουσία τους στο χωριό όλο και μειώνεται, όχι όμως η αγάπη τους για το χωριό. Όπως μας έλεγε ο Παναγιώτης Μπόλης που ζει τα τελευταία 28 χρόνια στην Γερμανία έρχεται κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο. Η σημερινή του παρουσία δεν είχε να κάνει με τις εκλογές αλλά για κάποια κοινωνική υποχρέωση. 

Πάντως όπου κι αν βρίσκονται δεν ξεχνούν το χωριό τους, όπως και οι πελαργοί που φεύγουνε και ξαναγυρίζουν στην φωλιά που γεννήθηκαν. 

Η Άζωρος ανήκει στον Δήμο Ελασσόνας και είναι μια από τις τρεις πόλεις της Τριπολίτιδας. Μαζί με τη Δολίχη και το Πύθιο συγκροτούσαν την αρχαία Περραιβία. Νοτιοανατολικά του χωριού επί ενός επιβλητικού λόφου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος

Πηγή: ertnews.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.