ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Σε κλίμα έντονης συγκίνησης η 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, η 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών που διοργάνωσε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου. 

Με την παρουσία της οικογένειας του Μάριου Σαρακατσιάνου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου 2024, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας με τίτλο: 4η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών , «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς» η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μουσικού.

Συμμετείχαν οι χορωδίες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» και του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, οι οποίες παρουσίασαν ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ελλάδα περνώντας μέσα από τη ζωή και το έργο του αγαπημένου και αξέχαστου Μάριου Σαρακατσιάνου. 

Μουσικά επένδυσαν την εκδήλωση οι μουσικοί του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» υπό την καθοδήγηση του κ. Κώστα Κωστούλη. 

Ήταν ένα ταξίδι στα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε ο Μάριος . 

Ήταν απόφοιτος του μουσικού γυμνασίου-λυκείου Λάρισας. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής έχοντας ειδικότητα στο λαούτο, κατοχυρώνοντας μέσω των σπουδών, την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση για την ιδιότητα του δασκάλου. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγαλύτερο λαουτιέρη της Ελλάδας Χρήστο Ζώτο. Εκτός από το πτυχίο τριτοβάθμιου ιδρύματος, ήταν κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής μουσικής με άριστα, καθώς και Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Fuga). Υπήρξε εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια της Ελλάδος και του εξωτερικού με θέμα την παραδοσιακή μουσική, το λαούτο και το παραδοσιακό τραγούδι. 

Ήταν από τους πιο δραστήριους μουσικούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη λαϊκή παράδοση και πολιτισμό.

Σε μικρή ηλικία έπαιξε λαούτο σε εκδήλωση στο Ηρώδειο, την οργάνωση της οποίας είχε η Δόμνα Σαμίου. Συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε συναυλίες του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία»,  που ο ίδιος με τους φίλους του ίδρυσε, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Παντελή Θαλασσινό.

Είχε συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές όπως: Δύο λαούτα μια φωνή, Των αγγέλων το κρασί, Παραδοσιακά τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, Η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ έχω τον καημό σου κ.α.

Ο Μάριος Σαρακατσιάνος άφησε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα. Και στη μουσική και στον κόσμο που τον γνώρισε. Βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι να τον αγαπήσουν και αυτός αγάπησε πάρα πολύ αυτό που έκανε. Τυχεροί όσοι τον γνώρισαν. 

Ο Πρόεδρος της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας κ. Ιωάννης Σαμώτας, με το τέλος της εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι από δω και στο εξής η συνάντηση παραδοσιακών χορωδιών που γίνεται κάθε χρόνο θα έχει το όνομα «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ – ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ» , αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στον αείμνηστο και καταξιωμένο μουσικό και φίλο Μάριο. 

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας ευχαριστεί την οικογένεια του Μάριου που παραβρέθηκε και όσους φίλους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Παρόντες  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Γιάννης Καριπίδης, η αντιδήμαρχος Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελασσόνας Πόπη Φώλλα και πλήθος κόσμου. Επιστολή για την εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης. 

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας επίσης ευχαριστεί το τουριστικό γραφείο «Γκουτζουρέλας Tours» για την δωρεάν μεταφορά των μουσικών και της χορωδίας του εργαστηρίου, καθώς την φίλη κα Κατερίνα Γκουσγκούνη για την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Νικούλη για τις φωτογραφίες του. 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

             Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 71-73, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ

             Email: laografiki@gmail.com 

             www.facebook.com/laografikiarcheologiki.eteriaelassonas

             https://twitter.com/elassonas

             https://www.instagram.com/laografiki_elassonasgr/

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.