Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή του Αγ. Πνεύματος στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου (φωτ.)

 Ξεχωριστές μέρες για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά βρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη.

Και όλα αυτά, με το πράσινο και τον κόσμο να «πλημμυρίζουν» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί ψηλά στον Όλυμπο.

Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (...φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

Την παραμονή της εορτής (το απόγευμα της Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.

Σήμερα Δευτέρα. ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν, ο σεβασμ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος και ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους, οι αρχιμανδρίτες της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου και πολλοί ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής.

Στις σημερινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοιq Νίκος Παλάσκας, Έλενα Ταζέ και Αστέριος Δημουλάς, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κωσταφάκας, τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, ο διοικητής της ΠΥ Ελασσόνας Λευτέρης Μουλτσιάς, ο υποδιοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου κ.Νικολάου εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, γειτονικών Νομών και όχι μόνο.

Α.Ν. - Γ.Μ. 
Φωτ: Δημήτρης Καραγιάννης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.