Με λαμπρότητα μεγαλοπρέπεια και πλήθος κόσμου ο Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας! (φωτ.- video)

Εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.

Αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Συκέα Ελασσόνας τελέσθηκε η τελευταία εναρκτήριος Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα, σχηματίστηκε πομπή και πεζή σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων, που παρά την αφόρητη ζέστη, την Εικόνα της Αναλήψεως του Σωτήρος συνόδευε πολλής κόσμος και κληρικοί, με την τιμητική συνοδεία παραδοσιακών ιππέων, έως το μοναστήρι της Συκέας. Μετά από περίπου μισή ώρα, η Ιερά Εικόνα έφθασε στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος.

Ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός στο καθολικό της Μονής και Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της, προεξάχοντος του σεβασμ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, συγχοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτων ενώ συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών.

Τους ύμνους του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού απέδωσε μελωδικότατα κλιμάκιο της Βυζαντινής χορωδίας «Χορός Αγγελικός» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και καθηγητή της βυζαντινής μουσικής του δημοτικού ωδείου Λάρισας κ. Γεωργίου Καραγιαννάκη.

Και φέτος, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση κόσμου στον εορτασμό στο ιστορικό μοναστήρι της Συκέας Ελασσόνας, από επισκέπτες, πιστούς και προσκυνητές από όλες τις γωνιές της Επαρχίας Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας αλλά και από γειτονικούς Νομούς, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που επισκέφθηκαν το μοναστήρι μετά τη δύση του Ηλίου, που ήταν χαμηλότερη και η θερμοκρασία.

Σημαντική για ακόμη μία φορά η συμβολή κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας στην ομαλή μετακίνηση εκδρομέων-προσκυνητών και οχημάτων.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι, Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Νίκος Παλάσκας, Έλενα Ταζέ και Αστέριος Δημουλάς, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μπίζιος, ο πρόεδρος της ΤΚ Συκέας Σπύρος Αγριόδημος και φορείς της περιοχής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή, ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη ανήμερα της Δεσποτικής Εορτής της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού, με τον Όρθρο και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας γύρω από το Καθολικό της Μονής.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.