Μητσοτάκης από Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα: Θα είμαστε πιο έτοιμοι… – Θα θωρακίσουμε τη Θεσσαλία (φωτο – βίντεο)

 Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που έχει εγκατασταθεί στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκαινίασε σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λάρισα.

Τα εγκαίνια του Κέντρου ακολούθησε σύντομη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στο γραφείο του δεύτερου και αμέσως μετά ξεκίνησε η σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Παρουσιάστηκε πιο αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου, στο οποίο θα πραγματοποιούνται τακτικές συνεδριάσεις ανάλογα με την εποχή, ενώ η λειτουργία του θα στηρίζεται στην τεχνολογία, που θα της παρέχει δυνατότητα συλλογής πληροφοριών από πολλές πηγές, επεξεργασία και εκτίμησή τους, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή την πρόληψη, την προετοιμασία, τη διαχείριση των συνεπειών και την αποκατάστασή τους. «Εκτιμούμε ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είμαστε καλά», σημείωσε ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης Λεοντάρης. «Η διοίκηση της Περιφέρειας έχει εκφράσει την πρόθεση να ξεπεράσει όλες τις τυπολατρείες, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της κλιματικής κλίσης, να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα και συνεργασία, για να διασφαλίσουμε την ευημερία στη Θεσσαλία. Η λίστα με τα λάθη είναι συμπληρωμένη», τόνισε.

Μητσοτάκης: Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία και να τη θωρακίσουμε

Ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο επισήμανε εν συνεχεία: «Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο το οποίο μας δίνει πολύ καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Γνωρίζετε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την Πολιτική Προστασία της χώρας. Βέβαια, Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές καθ’ αυτές, αλλά και στη χρήση της τεχνολογίας, με μοντέλα, τα οποία επιτρέπουν πολύ καλύτερες προβλέψεις. Η Πολιτική Προστασία είναι όμως και διεργασίες και πνεύμα συνεργασίας και σε αυτό έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στη χώρα. Προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Θα είμαστε πιο έτοιμοι, το τονίζω. Δεν λέω ότι θα είμαστε “έτοιμοι”, αλλά “πιο έτοιμοι”.

Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία σε αυτή τη δύσκολη και μακρά πορεία απόστασης και ταυτόχρονα να τη θωρακίσουμε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα που θα προκύψουν στο μέλλον και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας».

Αναφερόμενος έπειτα στην ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 2002 στη Βουλή με αφορμή δικαστικές εμπλοκές του έργου της εκτροπής του Αχελώου, όταν ο τέως πρωθυπουργός ζητούσε την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων και μάλιστα τόνισε ότι “η Θεσσαλία πράγματι εκπέμπει SOS, πράγματι κινδυνεύει να γίνει έρημος”. «Αυτά τα είχε πει το 2002. Από τότε περιέγραφαν ένα δυστοπικό μέλλον με τα πιο μελανά χρώματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κουρέτας: Με το Κέντρο θα έχουμε χρονοσειρές μετρήσεων τις οποίες θα συσχετίζουμε με τα μετεωρολογικά δεδομένα

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως με το καινούργιο αυτό Κέντρο που εγκαινιάστηκε θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε χρονοσειρές μετρήσεων τις οποίες θα συσχετίζουμε με τα μετεωρολογικά δεδομένα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, γιατί είναι μέρος της Πολιτικης Προστασίας», δήλωσε και παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη τιμητική πλακέτα σε ανάμνηση της σημερινής πολύ σημαντικής ημέρας των εγκαινίων.

Ακολούθησε κλειστή σύσκεψη μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργών, περιφερειάρχη, δημάρχων και φορέων της Θεσσαλίας για την πορεία των έργων αποκατάστασης ολόκληρης της περιοχής.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας Πηγή: onlarissa.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.