Κέλλας: Σαρωτικοί έλεγχοι στα εκτροφεία της Λάρισας για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κρίση

Διαδοχικές συσκέψεις με κτηνιάτρους, τυροκόμους, εκπροσώπους σφαγείων, εκπροσώπους επιχειρήσεων ζωοτροφών, αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στη Λάρισα και στην Ελασσόνα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης μικρών μυρηκαστικών.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, και ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείριση στη χώρα με 100 κτηνιάτρους από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς κτηνιάτρους, που βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δειγμάτων στις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης στις περιοχές που βρέθηκαν τα κρούσματα.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και στην Π.Ε. Λάρισας, ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «ζητούμε την ειλικρινή συνεργασία όλων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου και να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την κρίση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα που λήφθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αρνητικά, ενώ συνεχίζεται ο εντατικός έλεγχος όλων των μονάδων με δειγματοληψίες παντού. «Οι κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας σαρώνουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μεταδίδεται μόνο από αμνοερίφια σε αμνοερίφια».

Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Καταβάλουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τελειώσει η κρίση της πανώλης των αιγοπροβάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη διάθεση να την αντιμετωπίσουμε, καθώς επενδύουμε στην ελληνική κτηνοτροφία και στους Έλληνες παραγωγούς».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.