Κλιμάκιο της Ε.Ε. στη Θεσσαλία για την πανώλη των αιγοπροβάτων
Αυξάνονται τα κρούσματα πανώλης σε φάρμες της Θεσσαλίας, ενώ χθες παρενέβη εισαγγελέας προκειμένου να διερευνηθεί από πού προήλθαν τα ζώα που έφεραν τον ιό στη χώρα.
Κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη Θεσσαλία και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν λεπτομερώς την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ζώα πιθανοί φορείς του ιού της πανώλης να έχουν μετακινηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τα κράτη-μέλη για τον πιθανό κίνδυνο, παρέχοντας και πληροφορίες για τις μετακινήσεις των ζώων, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών καθώς νέα κρούσματα προκύπτουν κάθε ημέρα. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισαν την παρέμβαση της εισαγγελίας αναμενόμενη, «μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται». Ανέφεραν ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η προέλευση των ζώων που εντοπίστηκαν να έχουν τον ιό στην Καλαμπάκα, να είναι διαφορετική από την προέλευση εκείνων στην Ελασσόνα. Οι κτηνίατροι που βρίσκονται στη Θεσσαλία μαζί με τους ελέγχους που πραγματοποιούν συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί το σημείο μηδέν (το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μετάδοση της νόσου) για κάθε ένα από τα κρούσματα. Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να προκύψουν πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech» θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να παρασκευάσει ένα τεστ τύπου rapid το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνεται άμεσα ο εντοπισμός των ζώων που έχουν τον ιό.
Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 18 συνολικά κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ολα τα κρούσματα βρίσκονταν σε φάρμες στη Θεσσαλία, τα εννέα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και τα επτά στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.
Πηγή: kathimerini.gr