Ο Νίκος Γάτσας στο Ράδιο Ελασσόνα 88.4 για το κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων στο Δομένικο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές αρχές της Θεσσαλίας και το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, καθώς φαίνεται πως η πανώλη των αιγοπροβάτων συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Στην αρχή πριν περίπου μια εβδομάδα βρέθηκε θετική μια ολόκληρη μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα τα οποία τα ζώα της θανατώθηκαν και θάφτηκαν.

Το θέμα όμως είναι ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων εμφανίστηκε και στην περιοχή και συγκεκριμένα σε μονάδα εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας, όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Ήδη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Δ Κουρέτας ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να προωθηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, τα οποία ίσως απαιτηθεί να εντατικοποιηθούν.

Ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης, αποφασίστηκε γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές δημιουργήθηκαν Ζώνες Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και Ζώνες Επιτήρησης 10 χλμ που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες:

i.     ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

i.     Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Αμούρι, Δομένικο, Πραιτώρι, Μαγούλα

ii.    Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Κεφαλόβρυσο, Αγιονέρι, Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσια, Αμπέλια, Παλιάμπελα, Βλαχογιάννι, Στεφανόβουνο, Αετοράχη, Γαλανόβρυση, Λέυκη, Μεσοχώρι, Καλύβια Ανάληψης, Παλιασκιά.

Μιλώντας στο Ράδιο Ελασσόνα 88.4 ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ανέφερε τα εξής: «Προφανώς πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή της Ελασσόνας. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές αρχές. 

Η πανώλη των προβάτων δεν είχε ξαναεμφανιστεί στην περιοχή μας.

 Είναι μία κατάσταση που μας ανησυχεί όλους και κυρίως τον κτηνοτροφικό και αγροτικό κόσμο και όπως είναι φυσικό υπάρχει ανησυχία για τη μεταποίηση των προϊόντων που προέρχονται από τα αιγοπρόβατα και θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχή μας αν εξαπλωθεί η ασθένεια. 

Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει διάχυση και μετάδοση  της ασθένειας τότε πιθανών θα προλάβουμε τα χειρότερα.

Έχει γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς.

Είμαστε επι ποδός και έχουμε ενημερώσει τις κτηνοτροφικές μονάδες να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας για τον περιορισμό της νόσου».


Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

 Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Α.Ν.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.