Τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη τίμησαν στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας (φωτ.)

Δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας, ανηφόρισαν και φέτος στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου (…μοναδικό στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος), που δεσπόζει σε λόφο, πολύ κοντά στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας, τιμώντας τη μνήμη του.

Το απόγευμα της Πέμπτης (4/7), τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν, ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας και οι ιερείς π. Γεώργιος Σαπουνάς (του Ευαγγελισμού), και π. Αθανάσιος Αποστόλου (Τσαριτσάνης), ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών και πιστών της Ελασσόνας.

Σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο τιμώμενος Άγιος συνέδεσε το όνομά του με το Άγιο Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το «Περιβόλι της Παναγιάς», αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα.

Η όλη του πορεία, το ήθος του, η πραότητα, ο πλούτος της γνώσεως, το δε έντιμο και χρηστό του χαρακτήρα του τον έκαναν αγαπητό σε όλους. Αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό, μέσα από τον μοναχισμό, όπως ήταν και η επιθυμία του. Ανάμεσα στα άλλα, μετά από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ' ονόματι του Οσίου Αθανασίου (963 μ.Χ.).

Να σημειωθεί ότι το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας γιόρτασε για 27η συνεχή χρονιά, με «οικοδεσπότη» και «κτήτορα» του – «ψυχή» της πανήγυρης, τον Ελασσονίτη αειθαλή «απόμαχο» δασικό Νίκο Φτάκα.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι, Γιώργος Κατσιούρας, Στέλιος Δημουλάς και Έλενα Ταζέ, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευαγγελισμού Σπύρος Λιούρας, αυτοδιοικητικοί της περιοχής, και πλήθος κόσμου.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.