Φέτα: Από το 2014 παρουσιάζει αύξηση εξαγωγών 700%

 Ως «λευκό χρυσό» παρομοίασε τη φέτα για την ελληνική οικονομία ο Αχαίος πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις αυξημένες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν την αγορά τους για να υποδεχτούν τη «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών.

«Περίπου το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές» ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Παύλος Σατολιάς.

«Στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023. Μιλάμε για ένα δυναμικό προϊόν που συνεχώς αναπτύσσεται, δίνοντας προοπτική και στον παραγωγό αλλά και στη μεταποίηση στη χώρα μας.

Είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Σατολιάς και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η φέτα έκανε εξαγωγές 142 εκ. ευρώ και το 2023 θα κάνει σχεδόν 1 δις, μιλάμε για αύξηση περίπου 700% και για αυτό πρέπει να το προστατεύομε από νοθείες, από παραπλανήσεις. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα, η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική. Ο δρόμος είναι ένας. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη χώρα μας. Οι εισαγωγές που δεν ήρθαν με τις προοπτικές και με το υγειονομικό πρωτόκολλο που άλλες σοβαρές χώρες το κάνουν».

Ο πρόεδρος του ΕΘΕΑΣ έκανε λόγο και για τις άλλες φέτες υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ίδιας ποιότητας, υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ» είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των παραπλανητικών ονομασιών, που βαφτίζουν φέτα, κίτρινα τυριά ή τυριά δίχως την αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό».

«Είναι πραγματικά υψηλό το κόστος της φέτας και η τιμή της λιανικής σήμερα γιατί υπάρχει και μεγάλο κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχτούν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, δε θα έχουμε παραγόμενο προϊόν» κατέληξε.

Πηγή: newsbomb.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.