Συνεχίζει να κερδίζει θαυμαστές το βιβλίο της Χριστίνας Σαρρή με τίτλο: Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας

 Συνεχίζει να κερδίζει θαυμαστές το βιβλίο της Ελασσονίτισσας Χριστίνας Σαρρής, που έχει τίτλο "Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας" αφού στον δεύτερο γύρο παρουσίασης και υπογραφών στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, η νεαρή συγγραφέας δέχτηκε τα συγχαρητήρια αναγνωστών και φίλων για την σπουδαία δουλειά που παρουσίασε.

Όπως αναφέρει και η ίδια στη προσωπική της σελίδα στο Facebook "Χριστίνα Σαρρή - christinasarri.com"

Πώς γράφει μια τυφλή συγγραφέας; 
(και γενικότερα, πώς γράφουν τα τυφλά άτομα;)

Η ερώτηση «Πώς γράφεις» είναι μια απ’ αυτές που δέχομαι συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη, νομίζω. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορεί και γράφει ένα τυφλό άτομο:

Πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα.
Κλασικό κι αγαπημένο, όχι μόνο στα τυφλά άτομα, αλλά και στα βλέποντα που χρειάζεται να μάθουν να γράφουν γρήγορα. Ακουμπώντας σε οποιοδήποτε πληκτρολόγιο (υπολογιστή ή γραφομηχανής) τους δείκτες σου στα γράμματα Φ και Ξ, θα διαπιστώσεις πως εκεί πάνω υπάρχει μια ανάγλυφη παυλίτσα. Το μόνο που έχεις να κάνεις μετά είναι να μάθεις απ’ έξω πού βρίσκεται το πλήκτρο για κάθε γράμμα σε σχέση με εκείνα τα δύο πλήκτρα. Έτσι θα ξέρεις να πληκτρολογείς στα τυφλά όποιο πληκτρολόγιο κι αν έχεις μπροστά σου. Στο αριθμητικό πληκτρολόγιο αυτή η ανάγλυφη παυλίτσα ή κουκίδα βρίσκεται πάντα στο 5. Τσέκαρέ το! Εγώ έτσι γράφω τα βιβλία μου και όλα μου τα μεγάλα κείμενα και τα posts.

Υπαγόρευση.
Δεύτερος κλασικός κι αγαπημένος τρόπος, ιδίως σε ό, τι αφορά στα κινητά, είναι η υπαγόρευση. Το πλήκτρο με το μικροφωνάκι αριστερά από το space (για τα iPhone. Στα android δεν ξέρω αν βρίσκεται στο ίδιο σημείο). Εσύ μιλάς και το κινητό γράφει όσα λες. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι πως πρέπει να έχεις καλή άρθρωση για να μην ακούει και γράφει άλλα αντί άλλων, αρκετά συχνό φαινόμενο στα μηνύματα και τα posts των τυφλών. Και ακόμη περισσότερο, να προσέχεις και να διορθώνεις τα ορθογραφικά που κάνει σε ομόηχες λέξεις (πχ: η μουσική, οι μουσικοί), επίσης συχνό φαινόμενο. Εκφωνώ εγώ «η αναπηρία και το φύλο» κι αυτό μου γράφει «για να απειρία και το φύλλο». Τρέχα μετά να διορθώνεις, #Σαρρούλα!

Πληκτρολόγηση στο κινητό.
Χρησιμοποιώντας τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες οθόνης (με τους οποίους, παρεμπιπτόντως, διαβάζουμε ταυτόχρονα όσα γράφουμε ή μας γράφουν), ένα τυφλό άτομο μπορεί να πληκτρολογήσει και χειροκίνητα επάνω στην οθόνη αφής του κινητού. Απλώς αυτό είναι πολύ πιο χρονοβόρο από το να υπαγορεύεις, οπότε δεν το προτιμάμε. Προσωπικά το κάνω μόνο όταν θέλω να γράψω κάτι που δεν θέλω να ακουστεί. Αγγίζεις το πλήκτρο στην οθόνη, σου το εκφωνεί και το επιλέγεις με διπλό κλικ. Αλλά φαντάσου να πρέπει να το κάνεις αυτό σε μεγάλα κείμενα. Πολύς κόπος και φασαρία, δεν αξίζει.

Γραφομηχανή Braille.
Σπανιότερα (η Braille θεωρείται αρκετά ξεπερασμένη πια) τα τυφλά άτομα γράφουμε σε γραφομηχανές Braille. Φαντάσου πως εγώ, και τα περισσότερα τυφλά άτομα που ξέρω, δεν έχουμε καν στα σπίτια μας. Κοστίζει και κανένα χιλιάρικο, βέβαια, μάλλον είναι κι αυτός ένας λόγος! Οι γραφομηχανές Braille δεν μοιάζουν με τις κοινές των βλεπόντων. Έχουν δική τους διάταξη και φιλοσοφία, βασισμένη στον κώδικα Braille, οπότε για να καταλάβεις πώς λειτουργεί θα πρέπει να γνωρίζεις έστω τα βασικά της ίδιας της Braille. Σε κάποιες από τις ομιλίες που δίνω το εξηγώ αναλυτικά. Εδώ ίσως το εξηγήσουμε στο μέλλον, αν καταφέρω να βρω σχετικές, βοηθητικές φωτογραφίες.

Χειρόγραφο κείμενο.
Αν ένα τυφλό άτομο έχει υπάρξει (ημι)βλέπον (οι λεγόμενοι «ημιβλέ», που κάποιες/οι λέμε χαριτολογώντας) ίσως γνωρίζει τη γραφή των βλεπόντων κι έχει μάθει να γράφει. Προσωπικά μπορώ και το κάνω, μόνο αν είναι πολύ απαραίτητο, μόνο σε χαρτί χωρίς γραμμές και μόνο, φυσικά, αν πρόκειται μετά να το διαβάσει άλλος, γιατί είναι κείμενο στο οποίο, όπως καταλαβαίνεις, δεν έχω πρόσβαση η ίδια. Οπότε, ναι, με λίγη δυσκολία το κάνουμε και αυτό.

Εσύ ήξερες πώς γράφουν τα τυφλά άτομα;

Η Χριστίνα Σαρρή είναι ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), συγγραφέας, ομιλήτρια και blogger για θέματα τυφλότητας.

Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.