Στο 1,55 η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος – Εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει των νέων συμβολαίων του Οκτωβρίου
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς ενόψει των νέων συμβολαίων για τη φέτα, που αναμένεται να υπογραφούν τέλος Οκτωβρίου, έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις και οι επαφές των γαλακτοβιομηχανιών και των τυροκόμων με συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους, κυρίως στην Επαρχία Ελασσόνας όπου χτυπάει η καρδιά του Εθνικού μας προϊόντος.
Έμπειρος τυροκόμος, σχολιάζοντας όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και τα αποδίδει στην απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, γύρω στο 1,52 με 1,54 ευρώ/κιλό, και σε κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις (παλιοί πελάτες με μεγάλο τονάζ) η συμφωνία μπορεί να φτάσει και το 1,56 ευρώ. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σχέση του κτηνοτρόφου με τον συνεταιρισμό, καθώς άλλοι κρατούν προμήθεια 1-2 λεπτά και άλλοι 3-4 λεπτά στο κιλό. Κάποιοι συνεταιρισμοί έχουν δικές τους παγολεκάνες και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το γάλα οι ίδιοι, αποκομίζοντας την έξτρα τιμή προς όφελός τους.
Παρά τα όσα ακούγονται για αλλαγή στρατοπέδων από τους δύο δυνατούς συνεταιρισμούς της επαρχίας Ελασσόνας, Γάλα-Ελάς και Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τη μάχη του γάλακτος δύσκολα θα την κερδίσουν ένας-δύο τυροκόμοι, καθώς για τη μείωση κινδύνου, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί προτιμούν τις συνεργασίες με τρεις-τέσσερις τυροκομικές επιχειρήσεις.
Προ ημερών, έγινε γνωστή η πρώτη συμφωνία της χρονιάς, μεταξύ της Φάρμας Λιβαδίου Ολύμπου με τη Φέτα Βασιλίτσα για την απορρόφηση 2.200 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος παραγωγής 2024-2025.
Η συμφωνία προβλέπει τιμές στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 1,5 ευρώ το κιλό το πρόβειο και γύρω στο 1 ευρώ το γίδινο γάλα. Οι Φάρμες Λιβαδίου αντιπροσωπεύουν την παραγωγή από 35 κτηνοτροφικές μονάδες και 65 στο σύνολο κτηνοτρόφους της περιοχής. Η δε συνολική παραγωγή σε αιγοπρόβειο γάλα αγγίζει κατ’ έτος τους 4.200 τόνους. Όσον αφορά τη φετινή συμφωνία, η ποσότητα του πρόβειου γάλακτος αφορά το 90% της συνολικής, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι γίδινο.
Σχετικά με τις ποσότητες του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος, φαίνεται ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, αφού έτσι κι αλλιώς στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδίου και του πρώην Δήμου Ολύμπου, ενώ όσα κρούσματα εμφανίστηκαν περιορίστηκαν άμεσα και δεν είχαμε θανατώσεις ζώων που θα μείνουν περαιτέρω στην παραγωγή.
Επιμέλεια Α.Ν. - Με πληροφορίες από ΥΧ