Λιακούλη: «Η Ελασσόνα, το «πετράδι» στο στέμμα του νομού μας, διεκδικεί περισσότερα»
Παρέμβαση στην εσπερίδα ενημέρωσης για τη Διακρατική Συνεργασία με τίτλο: «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές», για τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που διοργάνωσε στην Ελασσόνα ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας (ΑΕΝΟΛ Α.Ε.), πραγματοποίησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:
«Είναι τιμή μου να παραβρεθώ στη σημερινή ενημερωτική εσπερίδα για τον εναλλακτικό τουρισμό του ΑΕΝΟΛ, εδώ στην ημι-ορεινή και ορεινή Ελασσόνα, του Θεσσαλικού Ολύμπου, της παράδοσης, της γαστρονομίας, των πανέμορφων τοπίων και των αυξημένων δυνατοτήτων που ωστόσο απομένουν πολλά ακόμη, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.Και βέβαια, θερμά συγχαρητήρια για τις τριήμερες εκδηλώσεις αξίζουν σε επίπεδο Περιφέρειας, στην δραστήρια Αντιπεριφερειάρχη Ανδριάννα Κομήτσα, όπως φυσικά και ακούραστο Δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα.
Είναι γνωστό, ότι η ποικιλότροπη τουριστική ανάπτυξη, μιας περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελασσόνας συνδέεται στενά με την τοπική ανάπτυξη και αμφότερα αποτελούν ζήτημα πολιτικών επιλογών. Και είναι εξίσου γνωστό πως στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία εάν σχεδιάζει κανείς για τους πολλούς, τους εργαζόμενους και την ίδια την τοπική κοινωνία ή αν οι κάθε είδους, κεντρικοί σχεδιασμοί αφορούν μόνο τους λίγους και το ‘’κέντρο’’, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι κάνει η παρούσα κυβέρνηση στους περισσότερους τομείς.
Διαχρονικά σχεδόν, η έλλειψη στρατηγικής καθώς και συγκεκριμένου προσανατολισμού και προγραμματισμού σε κεντρικό επίπεδο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα, να αναπτυχθεί ένα οριζόντιο τουριστικό προϊόν, το οποίο ακόμη περισσότερο δεν διαχεόταν δίκαια σε επίπεδο διακριτών χωρικών ενοτήτων και Περιφερειών, αλλά και συλλογικά σε επίπεδο κοινωνίας. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την Περιφέρειά μας, τη Θεσσαλία, όπου παρά τις δυνατότητες που έχει σε ό,τι αφορά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και παγκόσμια μνημεία κληρονομιάς, όπως π.χ. εδώ στην Ελασσόνα ο θεσσαλικός Όλυμπος, δεν αναπτύχθηκε ισόρροπα με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Για εμάς, όμως στο ΠΑΣΟΚ, η περιφερειακή ανάπτυξη και η τουριστική πολιτική δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο ‘’τσουβάλι’’ ομοιομορφίας, που προκαθορίζει το Κεντρικό Κράτος με τις οριζόντιες οπτικές του. Η Ελασσόνα αποτελεί ένα case-study ανορθολογικής διαχείρισης -αν μπορεί να ονομαστεί διαχείριση η σχεδόν παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος, από την πλευρά του κεντρικού κράτους. Και αυτό γιατί είναι ένας δήμος που διαθέτει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο και δυνητικά θα μπορούσε να συνδυάσει τον εναλλακτικό τουρισμό της ποδηλασίας ή της πεζοπορίας, με την υψηλής ποιότητας αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση και τη γαστρονομία, σε 12μηνη βάση και χωρίς τους εποχικούς περιορισμούς άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας, που βασίζονται στο εν πολλοίς εξαντλημένο τρίπτυχο “sea, sun, sand’’.
Κι όμως, όλα αυτά τα εφόδια και οι πόροι που διαθέτει, ακόμη δεν αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης του πλούτου της περιοχής.
Προτεραιότητα λοιπόν για την Ελασσόνα θα πρέπει να αποτελεί ο βιώσιμος, υπεύθυνος και ποιοτικός τουρισμός, όχι μόνο με την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την μετρήσιμη στήριξη των ίδιων πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Ζητούμενο είναι ένας αειφόρος τουρισμός που θα ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού “Travel, enjoy, respect”, αλλά και support, με την έννοια ότι θα βασίζεται στον ίδιο τον Άνθρωπο και θα στηρίζει τον Άνθρωπο.
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα όσα συζητούμε σήμερα, σε σχέση με την ανάπτυξη του ποδηλατικού και του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή. Πρόκειται για ένα, σύγχρονο, βιώσιμο μοντέλο, όπου ο επισκέπτης θα επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τους ντόπιους, μέσω βιωμάτων που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον τόπο που επισκέπτεται, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, μέσα από το ταξίδι του. Είναι ένα μοντέλο μοντέρνο, οραματικό, ρηξικέλευθο και πέρα από τα όσα συνήθως πράττουμε, γνωρίζουμε και υλοποιούμε. Ως τέτοιο λοιπόν το υποδεχόμαστε, εδώ στην Ελασσόνα, με την ευχή παρόμοιες προτάσεις να υπάρξουν και για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού μας».