Αντώνης Λιάνος: Ότι έχει κερδίσει το αγροτικό κίνημα το κέρδισε στο δρόμο
Λίγο πριν την κρίσιμη πανεπαρχιακή σύσκεψη την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο Μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου Ελασσόνας, το μέλος του Πανεπαρχιακού Αγροκτηνοτροφικού Συνδέσμου Ελασσόνας τόνισε στο "Ράδιο Ελασσόνα 88,4" και στον Ανδρέα Νικούλη:
"Η χτεσινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να μας προβληματίσει συνολικά στο αγροτικό κίνημα.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν αφορούσαν δέσμευση για εξασφάλιση ενισχύσεων σε δενδροκαλλιέργειες με ζημιά άνω του 30% που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποζημιωθεί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες δενδροκαλλιέργειες είναι αυτές. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για το ύψος της ενίσχυσης ανά καλλιέργεια.
Υπήρξε μια θετική απόφαση, για δέσμευση πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ανά τρίμηνο, αφού αποκατασταθούν αδικίες και παραλείψεις ενώ το αίτημά μας για επιστροφή του φόρου στην αντλία απορρίφθηκε από τη κυβέρνηση.
Υπήρξε τέλος δέσμευση για να συνεχιστούν οι χαμηλές τιμές στο ρεύμα μετά και τη διετία ενώ αποδέχτηκαν το αίτημα για να πληρώνεται ο λογαριασμός του ρεύματος δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα.
Ότι λοιπόν κέρδισε το αγροτικό κίνημα, σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, το κέρδισε στο δρόμο και πάλι. Μόνο μέσα από τη πίεση, τη διαμαρτυρία, το συλλαλητήριο, τη διαρκή πάλη φτάσαμε σε αυτές τις κατακτήσεις που σαφώς δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε θεραπεύουν διαχρονικές ασθένειες του συνόλου του πολιτικού συστήματος απέναντι στον πρωτογενή τομέα.
Το Μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου Ελασσόνας θα πραγματοποιήσει μία κρίσιμη σύσκεψη, εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι προς τους συναδέλφους, είμαστε μια οικογένεια, με πολλές ώρες συζήτησης τα τελευταία τρία χρόνια, για να ενωθεί το κίνημα και να δυναμώσει. Πρέπει να λέμε αλήθειες. Η σύσκεψη θα μας φέρει μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα και θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, προστατεύοντας το κίνημα, αποφασίζοντας συλλογικά για ακόμη πιο δραστικές κινήσεις, αν θέλουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας.
Ο φετινός αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω κατά τη προσωπική μου άποψη και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε όλοι μαζί. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Εκεί συντασσόμαστε, από κοινού αποφασίζουμε.
Όμως έχουμε κάποιες ιδέες για μετατροπή του αγώνα σε μια διαρκή διαδραστική πάλη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και θα τις καταθέσουμε στο τραπέζι. Από κοινού θα τις συναποφασίσουμε.
Τα αιτήματα που ικανοποίησε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, μόνιμες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ είναι καίρια ζητήματα και φυσικά τι θα γίνει με το νερό, η άρδευση είναι το "Α" και το "Ω" για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές ούτε από τους Δήμους, ούτε από τις Περιφέρειες ούτε από τη πολιτεία.
Το είχαμε επισημάνει και πέρυσι. Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα είναι ο αγροτικός κόσμος μονίμως στο δρόμο με πολλές μορφές αγώνα. Όποιος και αν βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας. Να είμαστε ξεκάθαροι με αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά "μπλε", "πράσινα", "κόκκινα" και "φούξια" καφενεία. Αυτά τελείωσαν.
Οι νέοι συνάδελφοι να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για τα επόμενα χρόνια, αυτοί θα σηκώσουν το βάρος από τις οικογενειακές παραδοσιακές αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες που παρέλαβαν από τους γονείς τους. Έχουμε τρομακτικά λίγοι στην ύπαιθρο είτε ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι είτε ως ετεροεπαγγελματίες.
Ευελπιστώ σε προσωπικό επίπεδο να δούμε τη μεγάλη εικόνα, αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, δεν είναι τα πράγματα καθόλου καλά και δεν ήταν φέτος ακόμη μια χρονιά που δεν είχαμε τι να κάνουμε και είπαμε, θα βγούμε.
Θλίψη για την αντίληψη που έχει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του για τον αγροτικό κόσμο. Από που και αν προέρχεσαι πολιτικά, αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα απολύτως για τη ζωή ενός αγρότη και κτηνοτρόφου. Αυτοί νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ταχυδακτυλουργούς. 21 συνάδελφοι τους εξηγούσαν για τρεις ώρες ότι βυθίζεται στα χρέη και την ανασφάλεια η ζωή μας και εκείνοι μας αντιπρότειναν να μας έρχεται ανά έξι μήνες το τιμολόγιο πληρωμής για το ρεύμα. Ας αναλογιστούμε οι συνάδελφοι μεταξύ μας αν θέλουμε να το παλέψουμε. Αν δεν θέλουμε σεβαστό. Ας αλλάξουμε επάγγελμα, όνειρα και ζωή.
Αν θέλουμε όμως να παραμείνουμε και να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να μεταποιούμε, πρέπει κάτι να κάνουμε, ειδάλλως κάθε χρόνο θα συζητάμε, θα προχωράμε σε διάγνωση των προβλημάτων και λύσεις δεν θα έχουμε. Οι παλαιότεροι έχουν την εμπειρία, οι νέοι έχουν την ελπίδα. Να μην σβήσει η ελπίδα, τελείωσαμε".