Θανάσης Γκόλτσιος: «Το όνομα του Ολύμπου πρέπει να αξιοποιηθεί»

 Ικανοποίηση επικρατεί στην επιχείρηση «Εν Ολύμπω» με έδρα τα Καλύβια Ολύμπου, με αρωματικά φυτά και βότανα, από τη συμμετοχή της στην έκθεση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Αθήνα, καθώς η αποδοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν μεγάλο για το τσάι Ολύμπου.

Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Θανάσης Γκόλτσιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επισκέπτες της έκθεσης για τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, αλλά κυρίως για τη μοναδικότητα που προσφέρει στο προϊόν ο ευλογημένος τόπος παραγωγής του, ο μυθικός Όλυμπος, και δήλωσε  τα εξής: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε το brand name του Ολύμπου. Μέχρι τώρα το κάναμε μεμονωμένα. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δημήτρης Κουρέτας είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια που γίνεται, για κάτι πιο οργανωμένο».

Αναφορικά με την πιστοποίηση ο κ. Γκόλτσιος επισημαίνει την ανάγκη αυτή η διαδικασία να μην αποκλείει μεμονωμένους παραγωγούς που αποδεδειγμένα καλλιεργούν ξεχωριστά και με ταυτότητα προϊόντα και σημειώνει πως «Παρά το έντονο συνεργατικό πνεύμα που επικρατεί μεταξύ των παραγωγών, δεν έχει ιδρυθεί κάποια ομάδα παραγωγών ή ένας συνεταιρισμός, λόγω κυρίως της απόστασης μεταξύ μας.

Η κάθε επιχείρηση ακολούθησε αυτόνομη πορεία, με ιδιαίτερη επιτυχία και δεν συνέτρεξε κάποιος λόγος ίδρυσης ενός συνεταιρισμού. Είναι κρίμα αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει τροχοπέδη στη διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος που επιχειρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πιστοποιώντας το τσάι Ολύμπου ως ΠΟΠ. Άλλωστε το σήμα ΠΟΠ δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη σύνδεση του προϊόντος με την περιοχή προέλευσής του και όχι για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο δημιουργίας συνεταιρισμών». 

Όσον αφορά στην παραγωγή τσαγιού στον Όλυμπο το 2024 ήταν καλή. Φέτος υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους παραγωγούς, με την κλιματική κρίση και κυρίως τη ξηρασία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα.

«Το προϊόν κυρίως είναι εξαγώγιμο, αλλά διατίθεται και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια επεξεργασίας τυποποίησης και προώθησης του τσαγιού στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας ήταν η οικογένεια Χαλκιά» σημειώνει ο κ. Γκόλτσιος.

Όσον φορά στο αγρόκτημα «Εν Ολύμπω», και τα βιολογικά πιστοποιημένα βότανα που παράγονται, ο κ. Γκόλτσιος σημειώνει: «Τα πρώτα φυτά του τσαγιού φυτεύθηκαν το 2014, στη θέση Ποταμιά, στα Καλύβια Ολύμπου. Ωστόσο, η εμπειρία μας με τα γεννήματα του Ολύμπου, έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν. Οι πρώτες μας αναμνήσεις συνοδεύονται από την εικόνα των παππούδων να επιστρέφουν από το βουνό με τα δεμάτια στην πλάτη, από το άρωμα του άγριου τσαγιού να αναδύεται από την αποθήκη, όπου εκατοντάδες ματσάκια κρέμονταν, προκειμένου να αποξηρανθούν και φυσικά από τη γεύση του ζεστού ροφήματος που ήταν απαραίτητο στοιχείο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Η βιωματική σχέση, μας οδήγησε στο να ασχοληθούμε συστηματικά με την καλλιέργειά του, ενώ η ευλογία του να ζούμε στον θεϊκό Όλυμπο -το ιδανικότερο ίσως μέρος για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών- μας επέτρεψε να πειραματιστούμε και με άλλα βότανα, φυτεύοντας παράλληλα τσάι και στη θέση Καραγκούνη στα 1400 μέτρα υψόμετρο. Το 2017 το αγρόκτημα “Εν Ολύμπω” έγινε πραγματικότητα.

Τα βιολογικά πιστοποιημένα βότανά μας, καλλιεργούνται στις υπώρειες του βουνού των Θεών, με φυσικές μεθόδους, συλλέγονται με το χέρι και αποξηραίνονται με τρόπο που διατηρεί τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις μας εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα συσκευασίας, έτσι ώστε να σας προσφέρουμε καθημερινά …γεύση και άρωμα Ολύμπου».

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.