Ποιο είναι το όφελος μίας πράσινης στέγης και πώς μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος;
Τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν μπει σε ένα ξέφρενο ρυθμό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ψάχνοντας να βρουν τρόπους να λιγοστέψουν την σπατάλη ρεύματος. Η τεχνολογία έχει συμβάλει πολύ σε αυτό, προσφέροντας καινοτόμες, οικολογικές ιδέες πάνω στην κατασκευή νέων κτιρίων και σε αλλαγές, που μπορεί να γίνουν στην κατοικία για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να καταναλώσει πολλή ενέργεια για να κρατήσει το σπίτι του δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Οι "πράσινες στέγες" και ο βιοφιλικός σχεδιασμός ενός κτιρίου πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Οι πράσινες στέγες, αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή στην θερμομόνωση ταρατσών, μίας και είναι μια άλλη διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη μόνωση ενός κτιρίου. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι κατάλληλο για πράσινες στέγες. Αφού κάνουμε μια καλή μόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/ για να αποφύγουμε την εισροή υγρασίας στην δομή του κτιρίου, μπορούμε να φυτέψουμε ανθεκτικά στην ξηρασία, γηγενή φυτά, όπως κάποια παχύφυτα, τοπικά βότανα ή γκαζόν, που προσαρμόζονται εύκολα στο ζεστό και ξηρό κλίμα του καλοκαιριού και τους ήπιους χειμώνες. Τα συγκεκριμένα φυτά προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη. Πρώτον, συμβάλλουν στη βελτίωση της θερμομόνωσης των κτιρίων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνεχόμενη ανάγκη για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Έτσι, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, απορροφώντας τους ρύπους και τα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
Πέρα από τα ενεργειακά οφέλη από την φυσική θερμομόνωση ταράτσας, οι πράσινες στέγες ενισχύουν τη βιοποικιλότητα στις πόλεις, προσελκύοντας μια ποικιλία από πτηνά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις αστικές περιοχές, όπου η φυσική βλάστηση είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι πράσινες στέγες μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι αναψυχής, ειδικά για τους ενοίκους ενός πολυώροφου κτιρίου, δίνοντας τους την ευκαιρία να περάσουν μερικές ώρες σε ένα φυσικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας τον απογευματινό τους καφέ.
Πλέον, όλα τα μοντέρνα κτίρια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και τεχνολογίες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού. Η εξασφάλιση ενέργειας και η χαμηλή κατανάλωση επιτυγχάνεται με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. Η ενσωμάτωση διαφόρων συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων είναι βασικό χαρακτηριστικό των οικολογικών κτιρίων.
Ένα σημαντικό στοιχείο της σχεδίασης των οικολογικών κτιρίων, είναι η αρχή της παθητικής θέρμανσης και ψύξης. Αυτή η προσέγγιση εκμεταλλεύεται τα φυσικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και μικροκλίματος της περιοχής, όπως είναι ο προσανατολισμός, η θέση του ήλιου και ο φυσικός αερισμός, για να μπορεί να διατηρηθεί η θερμοκρασία του κτιρίου σε φυσιολογικά επίπεδα όλο τον χρόνο, χωρίς να είναι αναγκαία η συνεχόμενη χρήση κλιματισμού ή λέβητα θέρμανσης.
Τα οικολογικά
κτίρια προσφέρουν επίσης τεράστια οφέλη και στην υγεία των κατοίκων. Αν μία θερμομόνωση ταράτσας μπορεί να ωφελήσει
την υγεία των ενοίκων, άλλο τόσο
μπορεί να ωφελήσει μια πράσινη στέγη, προσφέροντας τα ίδια πλεονεκτήματα. Επιπλέον, τα οικολογικά κτίρια συχνά παρέχουν
μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας, χάρη στις χαμηλότερες λειτουργικές
δαπάνες. Ωστόσο, η υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών συνδέεται και με πολλές προκλήσεις. Οι αρχικές δαπάνες εγκατάστασης είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις
παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους
επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων. Επιπλέον, απαιτείται εξειδικευμένη
τεχνογνωσία, φροντίδα και υποστήριξη για
τη σωστή μελέτη και σχεδίαση πράσινων ταρατσών, κάτι που αυξήσει τον βαθμό
δυσκολίας υλοποίησής τους.