Δεν βγήκε "λευκός καπνός" στη σύσκεψη αγροτών και Δημάρχου Ελασσόνας για την τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση
Δεν βγήκε "λευκός καπνός" στη σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής των αγροτών και κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας με τον Δήμαρχο Νίκο Γάτσα στο Δημαρχείο της πόλης, με αποτέλεσμα μετά από δύο ώρες συζήτησης, τα πνεύματα στο τέλος να οξυνθούν αφού σε καίρια ζητήματα δεν υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών, με τους εκπροσώπους των φορέων να προχωρούν σε έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαίου και ώρα 20:30μμ στο καφέ-μπαρ "Enjoy Classic" (δίπλα το Δημαρχείο Ελασσόνας) στον 1ο όροφο του καταστήματος.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα να τονίζει στην εισήγησή του πως: "Όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή ήταν δίπλα στους αγρότες, όπου υπήρχε η δυνατότητα και όπου μπορούσαμε να συμπαρασταθούμε, το πράξαμε, όπως στο Μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου και στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Η πολιτική της άρδευσης δεν καθορίζεται από τον εκάστοτε Δήμαρχο αλλά από την οικονομική κατάσταση της κάθε προηγούμενης χρονιάς. Η υπηρεσία καθορίζει τον τρόπο και τη διαχείριση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου Ελασσόνας. Εφαρμόζουμε ότι λέει ο Νόμος και ο κανονισμός για την άρδευση. Πριν από κάποιες εβδομάδες ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο νέος κανονισμός της τιμολογιακής πολιτικής στην άρδευση και ενημερώθηκα από τις ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων πως υπάρχει προβληματισμός, αντιδράσεις και αντίθετη άποψη. Συσσωρεύτηκαν όμως χρέη γιατί και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε και αρκετοί αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις όλα αυτά τα χρόνια ενώ ταυτόχρονα η υπηρεσία συρρικνώθηκε και ξεκαθάρισε προς τον Δήμο Ελασσόνας πως αν η αρδευτική πολιτική δεν αποδώσει τα ανάλογα έσοδα, δεν θα συναινέσει για να υπογράψει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με δεδομένο ότι προβλέπεται από την επόμενη χρονιά τα νερά να δοθούν στον ΟΔΥΘ, μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Η Οικονομική Υπηρεσία δεν μας επιτρέπει και δεν μας δίνει την ευχέρεια, οπότε πήγαμε σε λύσεις με προκαταβολές και προπληρωμές. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυσκολίες στους αγρότες όμως δεν είμαστε δυστυχώς Υπουργείο και φέτος είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν, όπως λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια τα αρδευτικά δίκτυα. Θα καταλήξουμε αν συνεχίσουμε έτσι, στον ΟΔΥΘ να πάρουν αποφάσεις, που δεν θα μας συμφέρει σαν Δήμο να τις πάρουν. Πρέπει να παρουσιάσουμε στον ΟΔΥΘ τη πραγματική κατάσταση για να μπορούν να ποτίσουν και τα επόμενα χρόνια οι αγρότες. Πιστεύουμε ότι με το σύστημα της ωρομέτρησης θα περιοριστούν εκείνοι που ρύθμιζαν και μετά δεν συνέχιζαν να αποπληρώνουν και έτσι δημιουργήθηκαν τα χρέη".
Ο παραγωγής Νίκος Μαυρίδης, εκπρόσωπος της περιοχής της Ολυμπιάδας τόνισε πως: "Οι αγρότες ζήτησαν όποιος δεν πληρώνει να έχει κυρώσεις και εσείς Δήμαρχε μας λέτε ότι δεν εφαρμόζεται στη πράξη το μέτρο και πως διαχρονικά δεν μπορέσατε να το αντιμετωπίσετε, άρα αποτύχατε στον τρόπο με τον οποίο προσπαθήσατε να εφαρμόσετε τη τιμολογιακή πολιτική" ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Χαρίσιος Γκοντούρας τόνισε: "Όλο αυτό έχει συμβεί με ευθύνη του Δήμου και των υπηρεσιών και καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα οι αγρότες, για ακόμη μια φορά".
Ο παραγωγός Χρήστος Κεχαγιάς από τα Αραδοσίβια τόνισε: "Θέλω να μας πείτε Δήμαρχε με ποιο τρόπο θα λειτουργούν οι υδρονομείς, αν θα ελέγχονται οι αρδευτές γιατί έχει παρατηρηθεί πως δεν λειτουργούσαν ως όφειλαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν είχαν ουσιαστικό ρόλο αλλά τυπικό. Ζητάμε παράλληλα τα υδρόμετρα να επανέλθουν για να μην περάσουν τα νερά σε ξένα χέρια και ζητάμε να εφαρμοστεί ο Νόμος για όλους ώστε να στηριχθούν οι αγρότες και δη εκείνοι που αποδεδειγμένα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα".
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Γιώργος Κατσαρός ανέφερε: "Σου είπαμε Δήμαρχε όταν ήρθες στο Μπλόκο να ανεβάσεις την τιμή και εμείς θα σε στηρίξουμε γιατί έχουμε αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα. Μας ανταπάντησες πως ο Δήμος είναι εδώ για να στηρίξει τους αγρότες και πως όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είπαμε να ανεβάσετε τις τιμές και εσείς το παραξηλώσατε. 300% αύξηση έχουμε! Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα. Οι πίνακες που βγάλατε δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα σε πολλές γεωτρήσεις. Υπάρχουν αδικίες. Ζητάμε να μετρηθούν όλες οι πομόνες σε κυβικά, σήμερα, ώστε να δούμε τη πραγματική ογκομέτρηση και να έχουμε ξεκαθάρη εικόνα. Εάν θέλετε να υπάρξει δικαιοσύνη, ο κάθε παραγωγός να πληρώνει τις ώρες που ποτίζει. Ζητάμε δικαιοσύνη".
Ο γραμματέας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου Σάκης Κατής επισήμανε: "Η ενιαία χρέωση του Δήμου θα πρέπει να παίρνει υπόψιν ότι υπάρχει και γεωμορφολογικό πλεονέκτημα σε αρκετές των περιπτώσεων για τον Δήμο, όπως για παράδειγμα με τα φράγματα όπου έχει έσοδα και ελάχιστα έξοδα. Επίσης θα πρέπει οι υδρονομείς που προσλαμβάνετε να γνωρίζουν το αντικείμενο. Ζητάμε να πληρώσει ο καθένας αυτό που ξοδεύει. Ζητάμε δίκαιο τρόπο για να ποτίζουν οι αρδευτές" με τον Δήμαρχο Ελασσόνας να ανταπαντά πως: "Όποιος δεν ποτίσει καθόλου, μπορεί να έρθει πίσω να πάρει τα χρήματά του".
Ο αγρότης από το Πύθιο Μάκης Καραγεώργος ανέφερε: "Ερήμην μας αποφασίσατε για τη τιμολογιακή πολιτική και μας φέρατε προ τετελεσμένων γεγονότων. Άλλα όμως είχατε πει στο Μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου και αποφασίσατε μόνοι σας. Ζητάμε να αναλάβουμε το κόστος και των ιδιωτικών υδρομέτρων μόνοι μας και ούτε σε αυτό συμφωνείτε".
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων-Αμπελουργών Χρήστος Παπαδημητρίου τόνισε: "Είναι λάθος να έχουμε αγρότες δύο ταχυτήτων και ο Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου Γιάννης Παπαδημητρίου ανέφερε: "Ζητάμε ενιαία χρήση σε όλον τον Δήμο Ελασσόνας, ζητάμε να λειτουργήσουν και πάλι τα υδρόμετρα, ζητάμε να επανέλθουν τα τετράδια και κάθε παραγωγός να δηλώνει τα κυβικά που θα καταναλώσει, να ελέγχεται από τον επόμενο που με αυτόν τον τρόπο ούτε υδρονομείς δεν θα χρειαζόσασταν. Είναι άδικο όλο αυτό που συμβαίνει. Ζητάμε αυξήσεις λογικές, ώστε να μπορούμε να ποτίσουμε".
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου Βαγγέλης Καραγιάννης τόνισε: "Εμείς που πληρώναμε και ήμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις θα πληρώσουμε τα σπασμένα από τους τζαμπατζήδες, αυτό δεν είναι δίκαιο".
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας κατέληξε: "Η τιμολογιακή πολιτική συνδέεται με τα έσοδα και τα έξοδα. Υπάρχει διαχρονικά μια διαπαραταξιακή και διακομματική συνεννόηση ότι δεν θα φορτωθεί η άρδευση με περισσότερα έξοδα και έτσι μέχρι και από τη ΣΑΤΑ χρησιμοποιούσαμε χρήματα για να τη στηρίξουμε. Του χρόνου θα πάμε στον ΟΔΥΘ και φέτος πρέπει να δείξουμε μια αυτοσυγκράτηση και να περιορίσουμε τα έξοδα. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να μπουν τσιπάκια στις πομόνες. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε ογκομέτρηση όλων των γεωτρήσεων. Υπάρχουν αδικίες, το αναγνωρίζω, έχετε δίκαιο σε πολλά σημεία, όπως προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, διότι εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Να σας ενημερώσω ότι έχει ψηφιστεί Νόμος για όσους οφείλουν προς τους Δήμους, όπου θα γίνεται κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους".
Οι απαντήσεις του Δημάρχου Ελασσόνας δεν έπεισαν τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος που αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη στάση τους το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη συνάντηση στο καφέ-μπαρ "Εnjoy" όπως προαναφέρεται στο ρεπορτάζ.