Αρχίζουν οι πρώτες συγκομιδές καπνού - Μετ' εμποδίων στην επαρχία Ελασσόνας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγεs ημέρεs η διαδικασία τηs μεταφύτευσηs του καπνού σχεδόν σε όλεs τιs περιοχέs τηs χώραs, με τιs εκτάσειs να διατηρούνται με δυσκολία στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ήδη, τα φυτά που φυτεύτηκαν πρώιμα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξηs, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι ψεκασμοί και τα σκαλίσματα.

Οι συγκομιδέs αναμένεται να ξεκινnσουν στιs αρχέs Ιουλίου και να συνεχιστούν έωs και το φθινόπωρο, ανάλογα με τιs καιρικέs συνθnκεs. Η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί παραδοσιακn δραστηριότητα, με ιδιαίτερη σημασία για τιs ποικιλίεs Κατερίνη και Μπασμάs. Ωστόσο, η γnρανση του αγροτικού πληθυσμού και η περιορισμένη είσοδοs νέων καπνοπαραγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον τηs.

Στην περιοχή τηs Ελασσόναs έχει ολοκληρωθεί η φύτευση και οι πρώιμεs φυτεύσειs στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίαs τηs εμφάνισηs του περονόσπορου. «Έχουμε ήδη σκαλίσει τα πρώτα φυτά, αλλά παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη των προσβολών από τον περονόσπορο .Όλοι οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στουs απαραίτητουs ψεκασμούs και αναμένουμε τα αποτελέσματα» αναφέρει ο Γιώργοs Γκουτζέλαs.

Αναφορικά με το κόστοs παραγωγήs, σημειώνει ότι φέτοs έχει αυξηθεί αισθητά, κυρίωs λόγω τηs ανόδου των αρδευτικών τελών από τον Δnμο. «Από τα 30 ευρώ ανά στρέμμα, η τιμή ανέβηκε στα 50 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, όπως, επίσης, και τα εργατικά χέρια που απαιτούνται, σε σχέση με πέρυσι, η επιβάρυνση είναι σημαντική» καταλήγει.

Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.