Συνάντηση κυβέρνησης – αγροτών: Τι αποφασίστηκε για ΟΣΔΕ, ενισχύσεις de minimis και βαμβάκι

 Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η νέα συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους 14 μπλόκων και οργανώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννης Καβαδάς.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, οι παραγωγοί με αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων θα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά και στη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση.

Για να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων θα αξιοποιηθούν:

  • το σύστημα Monitoring,
  • καθώς και παραστατικά του ίδιου του παραγωγού.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος ΜΙΔΑΣ, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και αξιόπιστου μηχανισμού ταυτοποίησης ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Ενισχύσεις και οικονομικά μέτρα

Στο σκέλος των οικονομικών ενισχύσεων, έγινε γνωστό ότι:

    • θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ μέσω de minimis για την ειδική ενίσχυση που αφορά τις ζωοτροφές,
    • για τους βαμβακοπαραγωγούς, στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων, η ενίσχυση θα διαμορφωθεί στα 20–30 ευρώ ανά στρέμμα,
    • για τα σιτηρά προβλέπεται ενίσχυση 11 ευρώ ανά στρέμμα.
Κ. Τσιάρας: Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρείται

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σταλεί μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου στο μπλόκο της Νίκαιας, για συνάντηση με 30 άτομα.

Σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι «η πρόσκληση σε διάλογο είναι διαρκής» επεσήμανε και πρόσθεσε πως υπήρξε επικοινωνία με όσους βρίσκονται στα μπλόκα. «Έθεσα ξανά τις προϋποθέσεις» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα περιμένουμε τη δική τους απάντηση». «Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρείται» σημείωσε.

Πηγή: naftemporiki.gr


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.