Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στην Τσαριτσάνη
Με τις δέουσες τιμές και σε κλίμα συγκίνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 η ετήσια εκδήλωση μνήμης στην Τσαριτσάνη, αφιερωμένη στους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Η τοπική κοινότητα Τσαριτσάνης και ο Δήμος Ελασσόνας απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να παραστούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη θυσία των αγωνιστών, κρατώντας ζωντανή την ιστορική παρακαταθήκη του τόπου.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα κορυφωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Αναλυτικότερα:
07:30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
10:15 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων στον χώρο του ναού.
10:45 π.μ.: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην Πλατεία Τσαριτσάνης, στο σημείο που συμβολίζει τον μαρτυρικό θάνατο των πατριωτών.
11:00 π.μ.: Ομιλία για το ιστορικό της εκτέλεσης. Φέτος, τον λόγο θα λάβει η Μαρία Μουλτσιά, μαθήτρια της Γ' Λυκείου Τσαριτσάνης, μεταφέροντας το μήνυμα της μνήμης στη νέα γενιά.
11:15 π.μ.: Προσκλητήριο νεκρών.
11:20 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, φορέων και συγγενών των θυμάτων.
11:30 π.μ.: Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η εκδήλωση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον κατακτητή, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα της ελευθερίας.
Ανδρέας Νικούλης
